Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

aku dan adik aku 1

aku hanya ada 3 adik..
aku seorang kakak..
masa kecik aku berangan nak ada kakak..
tp lama2 angan2 tu lesap..
aku jadikan angan2 tu untuk adik2 aku..
aku nak jadikan diri aku sebagai kakak yang baik untuk adik2 aku..
ini kisah mengenai aku dan adik perempuan aku
cara mak aku didik aku dan adik aku berbeza..
adik aku mak aku di mata aku terlebih manjakan..
sedangkan aku mak aku didik aku lebih brutal..
yes sikap brutal ini buat aku rs kuat mengharungi kehidupan..
bukan benda yang mudah nak hidup ini..
huh..

kecekalan adik aku untuk survive sangat rendah..
budak2 biasa la..
nasihat bukan nak dgr..
lepas jatuh br nak dgr nasihat..

sikap brutal aku menyebabkan mak aku tak berapa gemar..
mak aku nak aku ikut apa dia cakap..
but aku anak paling membantah..
aku dgn mak aku bukanlah rapat ..
biasa2 je..
aku cuba jadi anak yang baik..
telefon.. kerap telefon..
bila lama2 aku perasaan aku ini ada menyakitkan hati mak aku..
maka aku kurangkan telefon..
bermsj or berwhatapps selalu..
kalo bercakap untuk jarang..
aku bercakap untuk benda yang penting..
kadang2 telefon..just sekadar layan sakit mak aku..
sakit orang tak lepas,,
kau layan je la..
sbb dia adalah mak kau..
tadahkan telinga kau..
itu je la aku buat..
mak aku ini.. mana nak dgr apa orang cakap..
setakat aku..
makcik aku nasihat dia tak dgr..
dia fikir dia betul..

kadang2 dia tak sedar pun apa dia cakap..
next2 next other days..
bila kita cakap or nasihat dia dan bagitahu tindakan dia.. dia akan cakap "dia tak buat mcm tu"
itu la mak aku sayang..

aku hidup dengan brutal..
so cara aku didik adik aku secara brutal..
aku akan slow talk.. cakap A-Z..
then aku biarkan adik aku buat keputusan..
lepas diorh buat keputusan..
aku bgth pandangan aku yang mmg direct cakap baik ddan buruk pilihan depa.. dgn harapan diorg berfikir kali ke dua.. tapi TIDAK..
apa yang aku cakap mmg betul menjadi..
then adik aku mmg kena dgn aku..
kena tazkirah panjang lebat..
then aku biarkan adik aku..
sampai satu saat diorg akan minta tolong..
yes prinsip aku senang..
bila minta tolong dgn aku.. tolong dgr cakap aku..
kalo tak dgr.. sila jgn minta tolong..
kehidpan kemarin takkan dtg untuk keli kedua ..
maka jangan ulang kesilapan yang sama..



fatin Amalina

April nice with me =)

aku..
aku penat..
penat menjadi ..

entah la..
audit diri sendiri je lah..
tutup mulut..
ucap yang baik baik

teruskan hidup..
bercerita pada DIA..

********

masuk bulan April..
jadual aku sibuk..
bulan APRIL..
aku start jaga anak sedara aku yang kecil..
dan bisness aku tertiba2 naik..
dapat tempahan name tag dari sekolah, upah sulam  dan lain2..
alhamdulillah..
rezeki..
aku bersyukur..
ia menjadi mengubat kesedihan..
cewah...
sbb tu aku takde masa nak fikir benda sedih2 lama2..





Fatin Amalina

spesis manusia

selamat malam..
eh dah pagi dah kul 1.38pagi
Allahuakbar...

sebenarnye hamba elok2 tidur awl..
dgr pulak drama2 realiti zaman skrg..
hamba ni bukan jenis suka masuk campur..
nie hamba Allah ni sibuk je nak masuk campur..
sungguh annoying..
hamba kalau mulut nie ringan..
nak je sound setepek..
"kau jaga anak bini laki keluarga kau je, kalut nak masuk campur"
"keluarga sendiri tak boleh nak urus"

akibat hamba dgr mulut hamba Allah bercakap
hamba takboleh nak tidur..
sbb sakit hati..
sakit ye sbb tak dapat nak sound hamba Allah ni..

first aku tak penah jumpa orang yang bercakap pung pang pung pang tapi takde hasil..
sbb sikap pung pang pung pang dia tu , aku pulak jenis melayan dia bercakap mungkin..
huh!

hati2 ye kalau anda bisness..
cari duit halal dgn cara berniaga... tpi kau tipu customer kau..
jual air milo, rupa2nye air vico.
jual air jus , rupa2nya air cordian biasa
jual skincare, cakap menjadi.. tapi kau mmg putih dr kecik.. jenis kulit cantik dr kecil..
aku bercakap berdasarkan pengalaman..
dulu berniaga guna dropship..
Ampun..
kalo stokis menipu testimoni bagai.. then kantoi.. demi duit kau pejam mata je..
biarkan customer kau ternipu dgn cara itu.. salah ye..
hamba stop dgn jd agen dropship..

bayangkan ms tu tu la mata pencarian aku..
menjadi agen dropship..
then husband ada duit bonus tahunan..
aku pinjam la duit bonus tahunan..
sikit je pinjam.. 1k tak silap..
ed dah minta..
adoi..dgn duit untung nak pusing bisness tak dpat..
so aku pun cari alernative lain..
guna barang kemas..nak buka lagi kembangkan bisnes , aku perlukan modal lagi besar..
skrg tgh meneruskan mengumpul modal...
aku nak mulakan bisness aku tanpa riba.
sbb tu aku takde punca pinjaman tanpa riba..
aku pegang.. pinjam duit orang , kena la bayar..
xley byr sekali gus, byr la sikit2..
aku buat pinjaman dgn husband.. aku byr sikit2 smppai abis..
last2 husband aku cakap aku tak byr duit dia..
panas pulak..
maka nye aku tunjuk la bukti2 pembayaran y aku buat sedikit sedikit tu..
terus terdiam...
beb.. pasal duit ini..
laki bini boleh bergaduh.. apa tah lagi ahli keluarga..

belajar hidup susah bukan time susah je..
time kau ada duit pun kau kena beringat..
sedap kan beli sana sini..
tapi nilai sedekah , wakaf, amal jariah kau lebih sedikit dr kau berbelanje..
lagi sedih..

ini realiti kehidupan..
bukan cakap kat korang..
but untuk aku..
kau hanya bc apa yang aku tulis..
kalo nak ikut or tak , itu pilihan masing2..


hamba ni jual kain meter paling takut.. kena lebbihkan 1/2 cm
setiap kali memotong..
huh!!
bukan senang ye..

nak je tulis kat whatapps.. please jangan ajak aku bergosip, sbb dosa hamba dah penuh..



Fatin Amalina

kes sabar part 4

salam
husband suppose dia cuti..
tertiba2 boss2 dia ajak g johor..
so dia cancel cuti..

aku sebagai isteri serius takde masa nak pk psl apa husband aku buat.. kerja dia..
yes secara teknikal aku tau la how he work..  want he do.. bla bla..
but aku secara hari2.. mmg sibuk dgn anak2, hal rumah.. and also hal bisness aku..
aku ada je jugak check fon husband..
nothing pelik..
i check fon dia , time tu dia sebelah i je..
bc whatapps group project dia..
tau laa sikit2 psl project or gosip2 or perkembangan psl company husband i kerja.

husband aku penah cakap..
aku bukan tripikal isteri2 lain yang suka bertanya..
no aku tak suka bertanya..
sbb tak sempat tanya husband aku mmg akan bgth..
ada perasaan negative..
ye perasaan negative dtg tp sekejap je..
aku akan ingat..
Allah jg dia untuk aku..
insyaallah..

husband bab kerja dia outstation kerja.. aku tak penah halang..
nak g beijing..
nak g US
nak g Canada?
nak g turki?
even nak g jepun.. time aku tgh berpantang.. i am okay..
no big deal laa..
pergi baik2..
insyaallah Allah jg dia untuk aku..


but one thing aku sangat2 tak berkenan..
he is a gamers..

the part of he aku mmg tak suka..
sbb apa tak berkenan..
dia sanggup berjaga malam, tidur lewat..boleh..
aku berjaga malam menajhit..
siang aku aku still baut keje uruskan anak..
tp husband aku? dia mmg kelaut dalam...
bab2 anak2..
jarang la bergaduh..
kalo bergaduh psl satu benda..
hal anak2..
dia jarang sekepala bab2 anak..
sakit hati ye..
aku mmg tak bg anak gadjet2..
dia balik2 keje senang bg gadjet..
anak2 dia sepah bilik mainan tak kemas..
mmg dia tak nampak..
aku siap cakap kat anak2..
"kemas mainan br ummi bg tgk tv"
anak2 aku tggu ayah depa balik terus dpat nset..
senang kan..


huh..
sungguh mencabar hidup aku sebagai manusia..
sakit otak tau..
so senang je..
aku kalo sakit hati sangat..
aku tak bercakap dgn husband..
aku buat hal sendiri..

entah la...
korang ada suami..
ada je perangai suami mcm ni..
acuh tak acuh..
depa tak pekak.. tp tak peka..
sabar la wahai para isteri..
aku tak pelik.. sbb aku tau majoriti lelaki mcm ni..
lelaki tak trash..
, mereka hanya tak peka..
mmg sbb sikap depa tu buat kita kaum perempuan nak trash kan mereka..
i ada 2 boys..
yang sulung? acuh2 tak acuh mmg ada..
geram aku tgk..
kena marah
yang bongsu baby lagi..
sulung umur 6tahun...
acuh tak acuh dia ... kadang2 geram..
kadang2 dia blur..
OMG
dia blur tu dia tak tau ye..
satu hal pulak nak kena ajar..
hahaha..
anak ppuan aku.. matang dr usia dia..
OMG...
husband aku tak suka part anak ppuan aku bercakap..
aku suka anak ppuan aku bercakap..
aku sulung aku dia lebih keada cool..
tak bercakap..
 aku akan hadap benda sama sepanjang hidup..
sabar la ye..
huh!


Fatin Amalina

ROLE MODEL part 2

salam
bersambung lagi..

dalam process lepas habis SPM, aku bukan jenis budak duduk diam..
aku tau hidup ini susah..
aku jual kuih..
tolong aka buat amal jariah..
aku jual kuih tanpa upah..
pagi2 bangun buat kuih..
macam kuli bangla la dulu2..
hhaha
benda tu ajar aku ketahanan..
aku buat la kuih.. kena bebel..
kena pukul its normal..
aku hantar kuih..
duit upah aku tak dapat..
aku aku mula corak plan aku untuk dapatkan duit...
aku kerja
aku bukan kerja dgn mak aku..
ish
kalo keje dgn mak aku smpai kuceng bertanduk la tak dapat..
so aku keje di stesen minyak petronas
lorong depan umah aku..
abah aku agak tak berkenan sebenarnye.
aku mmg gila..
gila OT
keje panas..
muka burn
entah aku jenis tak kisah..
smpai ada sorang budak laki ni..
ala mentang2 dia keturunan putih..
dia cakap kat aku " nnt takde orang lelaki nak kat awk cmm ner?"
aku balas" aku tak ingin nak berlaki"
aku masih sikap tomboy..
independent..
aku keje, dapatlah merasa beli nasi bungkus time lunch tu satu kebanggaan..
tapi sekali aku belanje sbb pikir membazir.. so time lunch balik umah makan..
free..
abah aku  pernah tanya kenape  aku keje ?
aku time tu takde matlamat..
aku just cakap " patin nak beli nset abah"
sedangkan aku nak pegang duit sendiri..
hehe
tp abah aku belikan nset..
time tu nset berwarna baru keluar..
jenama nokia.. siri apa aku dah lupa..
 duit aku kerja tu aku beli barang2 sekolah time tu masuk tingkatan 6 sekejap.. sebulan dua je masuk tingkatan 6.. lepas tu masuk pangilan uniza

sambung part 3


Fatin Amalina

sukar untuk luahkan

aku bukan nak tutup periuk nasi orang.. cuma aku nak pesan.. tak elok cara anda buat kerja ni.. Allahh.. tak terluah perkara tu.. Allah je tau.. aku mengutuk sekeras2nya.. berniaga kerana apa ye? berniaga kerana Allah.. sabar dalam berniaga.. sabar itu sebahagian dari iman.. jujur dalam berniaga.. jujur sikap terpuji dalam islam.. kebersihan dalam berniaga.. kebersihan itu separuh dari iman jugak kan.. aku berkata2 dalam hati.. salah cara berniaga ni... tiada dalam ciri2 orang beriman.. kau bacalah Al quran.. kau solat kali sehari, dan solat sunat pun.. dalam niaga takde roh.. Allah... aku nie taknak terlibat dalam hal ni.. di akhirat kelak mesti aku disoal kenapa aku tak tegur mereka.. sebab tu kalo kita nak berniaga.. kita kena fokus.. fokus penting.. ermm takpe la aku tak sanggup nak tulis.. sbb br cakap sikit je.. dgn nada aku rs lembut bukan marah2.. mereka tak terima.. alasan mereka menuding jari ke arah orang lain.. cr duit berpada2.. jgn smpai muflis di akhirat kelak.. ada mereka menuduh aku sebagai itu ini.. aku bukan tak tolong.. nak tolong tp mereka? dgn kesombongan.. nak bgth,orang dekat dgn aku yang sombong.. orang jauh beribu batu, aku tolong sbb orang yang jauh berbatu tu mari cari aku.. tanya aku.. aku hanya bercakap beri pandangan dan plan.. aku bukan jenis kedekut ilmu.. ada ilmu berbayar, sbb aku dapatkan ilmu dgn berbayar.. ada ilmu free, aku dapat dgn pengalaman.. aku sebarkan ilmu2 aku ada jika ada orang bertanya face to face.. yang pakai annoys id tu...maaf ye.. sebar ilmu sambil jalinkan ukhwah.. anda nie nak jalinkan ukhwah or nak memutuskan ukhwah? sbb berpada2.. berhati2 dgn manusia zaman skrg.. huh.. sikap mereka menakutkan..
Fatin Amalina

ROLE MODEL part 1

الحمد لله

sebenarnye dalam hidup ini, kita mungkin ada atau tiada role model..
masa kecil2.. aku jadikan pak sedara aku sebagai satu idola untuk aku capai cita2 aku..
aku minat dalam bidang komputer..
sangat2 minat..
tapi aku tak berape minat bab2 games..
aku taklah anti game..
aku main game tp gitu2 jela..
dengan game pun aku cepat bosan..
something aku tak faham, husband aku setia dgn game dia.. tak bosan kah dia?
tak rasa ke membuang masa dgn mengadap game tu?
okey stop..
kita nak bercerita psl role model bukan psl game

aku punye minat bab2 komputer ni.. aku sambung belajar bab2 komuputer..
aku tanya pendapat pak saudara aku..
aku anggap dia idola aku la..
dia keje dgn TM now jd 'boss' dalam  anak syarikat TM.. pangkat dia aaku tak tau sbb tak penah tanya..haha..
aku berbeza dr adik2 aku eh bukan adik je, abang aku pun sama..
aku sangat2 berbeza dr mereka..
aku mulakan perjalanan kerjaya aku dan kehidupan aku dgn cara aku sendiri..
since aku dah ada role model untuk aku follow demi capai cita2 aku..
maka aku call pak saudara aku..
tanya bidang yang aku nak ambil kat uitm
exceli aku dah isi borang dah, dah pilih bidang aku nak tu..
aku just nak sedapkan hati la..
tanya pakcik aku..
so pakcik aku cakap okey..
exceli pakcik aku ni dia bukan jenis suka borak tau..
dia pendiam, kacak, baik sweet
hahaha
ceh
puji pakcik sendiri
dia adik mak aku..
aku mmg admire dia..
so aku dan set yang aku nak jd mcm pakcik aku.. cewah
mungkin aku nak cr suami mcm pakcik aku..
jenis tak banyak cakap, bercakap bila perlu bla bla.
stop..
dah kelaut tulisan ini..
back to topic
lepas cakap dgn pakcik aku.. aku berdiri teguh dgn pilihan aku..
so aku tggu la result panggil U...

alhamdulillah.. aku dapat..
bermula la episod aku dapat..
aku dapat offer kusza skrg dikenali UNIZA..
since pembelajaaan mahal ye..
aku berenti kusza..
payah nak survival kat sana..
semua perlukan duit..
dgn keadaan kewangan family aku lagi..
payah payah..
aku jd down..
setiap kali minta duit.. mak aku bising.... abah aku mn ada duit..
payah jugak la..
aku berenti belajar KUSZA..
Allah tu maha kaya dan tolong hambaNYA..
so dapat offer dr uitm , bidang sama..
so bermula perjalanan aku dalam mengejar cita cita aku..

kita sambung next part