Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

zalim aku

salam..tengah cuba mengerapkan diri untuk tulis blog....
huh..
tak senang
payah jugak...
nie tgh rehat buat design..
so aku sempat la tulis sepatah dua kata..cewahhh
takde la..
tgh buat design sahaja..
anak aku mai berbisik..
"ummi farez lapo"
time tu kau rasa huh!
anak aku punye perangai..
time waktu makan dia taknak makan or dia makan main2..
nak makan biar kena selera dia..
menjerit aku jugak dgn anak laki aku ni
dinosor bak kata ank dara  aku..

aku habaq kat dia srh makan lagsana aku buat td..
aku simpan lagsana untuk aku makan lewat malam..
tp takpe la.. anak aku makan..
biar la..
nnt aku masak la apa yang ada time lapo tgh malam nnt..

nak buat keje nie bukan senang..
pandai2 la aku urus semua ni..
benda tak selalu cerah...
sabar je la..
laki aku tau aku tgh sibuk buat keje buat design...
dia still boleh cakap "boleh buat susu anak"
dalam hati aku nak cakap " susu anak bancuh la b, sbb tu sy cakap time saya buat kje takde orang tolong saya.. time awk buat keje, anak2 saya uruskan rumah sy uruskan"
ada perasaan kecewa kat situ..
laki aku mmg mcm tu..
tak penah ke pk nak mepermudahkan kerja aku..
ye tau penat keje..
aku bukan suruh basuh baju pun..
baju dia pun aku siap iron..
sbb apa aku serabut.. main game boleh.. nak iron baju biarkan baju berbakul.. aku naik serabut..
bila aku sebut pasal game dia..
dia akan cakap
"saya baru je nak main game, lama tak sentuh game"
abis aku ni apa? tunggul? jg anak buat keje rumah 24h... aku ada benda aku nak buat untuk kepuasan diri jugak
give and take la..
seyes.. aku mmg marah..
exceli sikap ni majoriti lelaki ada..
aku tak cakap kat husband..
dalam family aku pun sama..
mmg lelaki ni ada perangai mmg rs nak kerat 14
huh!
aku tgk dia nak jjg anak, dia boleh marah anak aku..
sakitnye hati aku..
last2 aku stop keje aku, aku jg anak, dodoikan anak.. buatkan susu..
ala dia bukan tak penah jg anak pun..
jg..
tp lepas tu dia akan ungkit
apa2 la keje dia buat dia akn ungkit
sedih tau
sanagt2 sedihh disitu
hahhaa
last2 aku tak cakap mintak tolong b
terima kasih b
aku takyah cakap dan aku rs takperlu cakap dan malas nak cakap
smpai in the end, aku ckp dalam hati "ikhlas ke dia?"
so aku biar je..
aku diam jela..
diam..
dan aku sakit hati..
aku tulis dalam blog
ada benda aku draft kan
ada aku publish
ini aku rs la..
dia baik sebenarnye..
kadang2 aku rs aku terlalu zalim..



Fatin Amalina

Istiqamah

bangun pagi, tangok anak teruna kesayangan mengadap nset ayah dia.. buka lagu mask rider..
hamba dekati anak teruna..
"farez , ummi nak dengar ayat surah Al mulk yang farez hafal"
farez tergagap2.. ayat pertama slow, ayat kedua kurang jelas, ayat ketiga kelaut"

hamba
:"slow tengok nset please.. farez dah lupa ye ustazah ajar? aisyah ingat 3 ayat, walaupun gagap.. farez? makin lupanye?"
anak :"ingat ummi, * cuba baca tp kelaut jugak
hamba : tak boleh macam ni farez, farez dah start lara.. lupa surah, lupa itu ini, kurang fokus.. farez surah almulk ni akan tolong farez masa farez dalam kubur.. ummi , ayah tak boleh tolong.. farez kena tolong diri sendiri.. benda macam ni ummi risau.. nak berhibur boleh tp berpada2 farez.. masa kecik ummi suruh hafal, sepaya bila farez dah tua mcm ummi payah farez...
tertiba husband masuk

husband : "hari weekend kan, boleh la tgk nset.."
wife : "ye boleh tengok.. tp surah al mulk makin dia lupa"
husband : relax r, saya tak pun tak ingat
wife : sebab saya nak selamatkan dan beri hak kepada anak saya supaya nnt dia takkan persoalkan hak2 dia patut dapat nanti..
susah betul nak mengajar anak kalau awk ada.. ini salah sebab saya akan lari rumah nanti.. malas nak layan.. makan nset tu.. makan makan.. senang hati takyah masak.. saya pk perut saya je..

:: wahai anak gadis sekalian, kalian kena WAJIB cari suami yang reti bahasa.. kalo kalian tak nak berperang mulut mcm aku dgn husband aku.. hahhaha.. husband aku ia ambik masa sikit untuk faham.. hidayah Allah belum smpai.. insyaallah.. satu hari nnt husband aku akan dapat teguran dr NYA.. cuma aku berdoa semoga aku istiqamah sabar dalam hidup ini..

aku dah tua.. nak hafal surah al mulk, bukan bc setiap kali solat je.. even tgh masak, buat design , menjahit.. aku akan perdengarkan surah Al mulk.. seyes jujur aku cakap.. aku tak penah menghafal dalam hidup aku.. subject biologi.. kawan aku hafal.. aku haram jadah tak hafal.. akhirnye tak credit subject biology.. aku lebih suka kepada subject tak menghafal.. subject sejarah aku tak hafal tp aku suka tgk gambar2 sejarah..kisah2 cerita.. aku suka.. so sejarah aku mantap.. smpi cikgu aku cakap aku boleh jd lawyer.. haram jadah.. aku bi pun kelaut mati..

aku seronok..
aku gembira dgn jalan cerita aku..
suka duka.. ajar aku.. pengalaman aku sendiri or pengalaman orang  lain yang aku lihat menjadi pengajaran buat aku..
masalah takkan dtg bergolek kalo kita tak cari..
jgn cari masalah..
bila ada masalah cr penyelesaian..
setiap masalah ada penyelesaian atas bantuan dr ALLAH..
mohon dgn DIA..
nak doa kita di makbulkan , pastikan kita bertaubat.
makin banyak dosa, makin susah doa di makbulkan..
doa di makbulkan tak semestinya dia dunia.. ada dimakbulkan di akhirat kelak..
sabarnye..
sabar duhai hati...

Fatin Amalina
sedih kan hidup kita tak diberi kekuatan untuk bercakap untuk ppertahankan diri.. itu aku alami sendiri.. aku tgh kumpul kekuatan untuk tinggalkan semua ni.. tinggalkan benda menyakitkan hati aku.. aku sakit hati!!!!!
Fatin Amalina

something bad happen


Salam..

besday anak aku pada this monday..
merangkap ulang tahun perkahwinan kami..
kami celebrate besday anak teruna aku dgn family2..
macam biasa..
since we at KL, celebrate at KL..
abang aku balik kelantan
adik aku kerja..
maka aku ajak mak mentua, keluarga kak ipar dan adik adik ipar aku..

persiapan celebrate besday  anak ini.. aku buat sikit2..
kesihatan tak mengizinkan..
sehari wajib aku telan 4 biji panadol..
sakit badan ye buat keje rumah..
aku dibesarkan dgn suasana mak aku yang suka bebel..
sangat2 suka membebel..
stress aku..
aku sangat2 tak suka mak aku bab bebel..
sbb itu jadi habit mak aku.. kau orang boleh bayang.. kalo mak aku sakit , dia semapat meracau dan bebel2. smpai aritu nurse lelaki senyum je tgk sikap mak aku..
bila adik aku citer kat mak aku, habit dia suka bebel tu.. mak aku cakap di tak sedar yang dia bebel..
sedih aku .. ambik pengajaran..
aku ada suamiyang baik..
tapi sikap dia aku cakap terus terang.. dia mmg tak faham erti mn priority or tak..
lebih pentingkan game dr tolong kemas rumah..
dia tolong.. tp lepas dia main game..
huh!!
kadang2 aku boleh jadi gila, sedih or nangis sorang2..
time tu.. aku akan pujuk diri aku..
" suami aku orang baik.. akan jadi orang yang terbaik.. Allah je tempat aku mohon pertolongan"
aku tak suka bebel.. <----- rujuk kisah di atas
aku cuma boleh cakap kat husband aku
"tolong la basuh toilet awk smbil awk mandi"
"tolong la tgkkan anak time saya buat keje"
"tolong la suruh anak awk mandi selepas bangun tidur"
"tolong la jangan ajar anak ngadap telefon tab lama2"
**************************************************************
aku sedih..
sedih..
susah nak didik anak..

aku bercakap berdasarkan pengalaman aku..
mak dan ayah aku keje..
sibuk ke mereka berkerja?
entah
yang aku dan adik2 aku ingat...
kitaorg jeles dgn family kawan2..
balik2 sekolah makanan dah siap terhidang
kami? balik sekolah, kami masak sendiri..
sekolah rendah ye..
menu fav aku time sekolah rendah..
ialah telur hancur kicap
mmg tu menu aku masak..
menu aku masak tiap2 hari..
muka aku nie tempat persingahan minyak panas menetop tu normal..
kenangan tu buat aku berdikari..

aku  dah umur menghampiri  angka 40 dari tahun ke tahun..
muka aku mmg nampak mcm belasan.. yes..
budak hingusan , dgn parut2 jerawat di muka..

bab2 didik anak bukan serah pada cikgu or ustazah or ustaz..
aku?
sendiri yang ajar anak aku membaca..
cikgu pasti anak aku terkejut anak aku boleh mebaca..
yes.. sbb aku tau tugas didik anak bukan terletak pd cikgu..
even solat..
berpandukan buku panduan solat dan rotan di tangan..
anak anak aku rotan kalo tak hafal cara ambik wuduk..
susah nye nak didik anak..
aku cuma laksanakan hak yang patut mereka dapat..

aku dibesarkan mak dan ayah serahkan kepada cikgu..

abah aku ajar mengaji..
tapi aku di ajar untuk menghafal bukan mngenal huruf..
lama2 ke laut..
belum terlambat ye..
alhamdulillah.. setelah ikut kelas mengaji dr tahun ke tahun.. belajar ngaji dgn kawan2 kat KUSZA
br celik Al quran..
menjadi ibuubapa bukan benda yang senang..
kau lepas tangan mcm tu je..
berat tanggungjawab didik anak..
sabar la hati..
sabar dan tabah mengadap dunia ni..
dunia ini bukan indah..
dunia tempat kita tinggalkan...








hari aku puasa

Salam dan selamat petang.

Sekarang pukul 2.15ptg
hari ini agak tenang sikit..
hari ketiga aku berpuasa pd tahun 2019
Alhamdulillah..
harini aku tak kalut sangat uruskan bisnes dan anak2 dan juga rumah..
kalau tak, time nak potong kain, nak jahit anak kecik nak bermanja..
subhanaallah... Allah maha besar.. betapa kesabaran aku diuji..hehe
stop kerja layan si kecil..
layan dia senang je.. teman dia tgk baby tv...🙄

sekarang anak no 3 aku tidur.. lepas suap makan mushroom sup.. then dia tunjuk nak biskut.. kunyah biskut.. lepas solat zohor, aku bancuh susu.. tgh mengaji.. dia tgh cari port nak tdo.. membelit then sekali aku buat bunyi garang.. dia nangis ..
 aku letak atas riba berkhemahkan telekung smbhyng..
smbil mengaji ulik si kecil.
selesai ngaji ,aku tgk anak aku dah tdo..
alhamdulillah..
boleh proceed nak potong kain dan ukur kain..
okey lah
DONE..
aku dah update blog untuk hari ini..
hari ini takde cerita yang meletops
cerita biasa2 je..





Fatin Amalina

you choose the better life

hidup ini ada perasaan letih terbeban terlampau..
rasa giveup..
macam aku rs sebelum ni..
aku penah tulis perasaan give up ni..

aku letih sebenarnye..
letih sangat2..
buat sesuatu ikut pandangan orang..
kemahuan diri sendiri tolak ketepi..

aku luahkan perasaan aku nak lari umah..
haha
aku bgth suami aku..
aku cakap aku nak lari umh sbb aku give up..
aku nak tinggalkan anak2 dgn dia..

then aku stop bercakap..
aku diam
mogok?
tak la
aku buat keje rumah mcm biasa..
aku mengalami tekanan?
entah la..
aku buat keje mcm biasa cuma aku stop berinteraksi dgn manusia..
then ada benda buat aku kembali bersemangat..

entah la patut ke aku tulis?
takyah la..
biar aku je tau..
aku buat apa yang disarankan..
bukan manusia yang suruh..
aku buat..mula2..
aku buat aku tak rasa apa2..
then aku teruskan buat..
lama2.. ia menyebab aku aku berfikir..
berdosa bagi seorang manusia yang beragama islam untuk rs putus asa dgn kehidupan..
bila saat kita berputus asa.. kembali la kepada YANG MAHA ESA..
so aku kurang cakap benda kosong dgn kawan..
wpun ada seorang dua berbual kosong..
aku cuba jauhkan diri..
aku bercakap bila perlu..
borak mmg borak tanya khabar.. bermanis dalam mngeratkan silaturahim..
normal la..
tp secara lebih2? aku kurangkan...
aku start susun jadual..
jadual sebellum ni dalam kepala otak..
skrg aku zahirkan dalam tulisan.
dah lama aku tak menulis diary/plannner
so aku start balik mcm zaman2 aku sekolah dulu..
sekolah dulu aku suka tulis jadual..
aku zahirkan aktiviti aku..
plan siap2..
buat tak buat lain citer..
tp aku plan..
abang aku la selalu perli aku..
jadual ada tp tak ikut..
contoh kul 12, jadual jemur kain/basuh baju/lipat kain
contoh hari tu hari hujan.. takboleh nak jemurkan, basuh kain.. kain kering takde.. so aku boleh pk aktiviti yang patut aku buat berkaitkan dgn tu aku, kemas almari pakaian aku..
asingkan baju yang tak boleh pakai or masih elok..

bila masuk u.. aku dah stop tulis jadual smpai la skrg..now nak start balik..
jadual pertama aku buat ialah jadual menu masak..
jadi mak ni menu nak masak payah..
so aku tulis menu satu bulan setiap hari nak masak menda..
weekend aku belibrg nak masak tuk satu minggu..
senang bg aku..
kalo korang rs payah, tu atas korang la..
aku tulis berdasarkan aku...
hahaha

kadang2 apa kita plan nak menjadi..
it okey.. 'fleksibel'

rancangkan la kehidupan dan kemampuan anda..
kena banyak mikir yang mana kemampuan yang mana hanya nafsu
teruskan hidup dgn positif..
jangan selalu tulis benda negatif..
aku tak suka baca benda negatif..
bila bc negatif aku tersedih, marah dgn manusia suka tulis neggatif..
ingat la ye..
apa yang kita tulis, cakap dan buat.. Allah maha mengetahui..
nak ke Allah bukak semua aib kita.. ya Allah ,malunnyeee..
hiduplah dgn simple dan bermaruah...




bulan safar..
salam dan selamat malam..

alahamdulillah..
di duga ada perasaan giveup dgn kehidupan?  tak giveup..
cuma rs macam nak berehat


ermm setakat tu je la..
rasa aku nak g duduk rumah mca aku..
semua orang tak tau siapa mca aku..
aku lebih suka mcm tu..
dulu2...
aku penah tanya mca aku..
yang aku satu hari nanti aku nak berehat.. aku nak berehat kat rumah dia..
dia pun tinggal sorang2..

kenal dia ms aku bujang..
masa tu ada masalah dgn kehidupan.. pun rumah dia aku menumpang sekejap..
nie aku tak tau la nak menumpang berapa lama..

anak2?
diorg okey dgn ayah diorg..
ala ayah diorg pun hebat jugak bab2 jaga anak2 tanpa bantuan aku..
boleh buat mcm2..
ala setakat jg anak ni celah gigi je..

aku je lemah..
jg anak jd suri rumah ni berat untuk aku..
tak layak nak jd suri rumah..

nnt la..
tgh plan.. aku nak stop berniaga..
dulu nak berniaga sbb .....
skrg sbb tu aku rs mcm biar la..
aku nak lepaskan..

kemas barang2 niaga..
pun aku nangis..
ermm susah jadi aku ..
susah..

positif ..
payah nak positif..

layak ke dapat ......, dgn awk mcm ni.....
untuk apa? untuk bersohor dgn kawan2 yang ........
ala ........je kan...lain la degree luar negara...



patut aku letak harga duniawi untuk semua ni..
kalau letak harga duniawi br orang nampak kot..