Assalamualaikum, Welcome to Malina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am Malaysian,Malay and Muslim.
Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH.
I am a wife and mother.
I'm in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.
My blog as writing about my journals without a title, and it was a learning experience in my real life.
Most of them in bahasa but try to presented it in English.
Be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or just wanna say Hi.

raya tahun 2020

Happy syawal... belum start puasa enam.. aku... ermm dunno how to start.. selamat hari raya aidilfitri.. every one celebrate it at their home include me.. but not real celbrate at our home.. i didnt cook at malam raya.. and first day raya.. we celebrate at my mother in law house.. rumah mak mentua belakang rumah kami aje.. not too dekat.. td kira dekat .. 5 minit boleh smpai.. makan tdo makan tdo.. that kami punye aktiviti.. hehee
Fatin Amalina

weird

Assalamualikum..

aku sengaja keluarkan pos ini terlebih dahulu sebab aku rs macam bullshit..
aku macam anoyying dan seriusly aku boleh terima manusia bodah yang diajar..
yang aku tak boleh terima manusia bodoh tapi taknak belajar dgn tambahan payah nak ajar..
manusia mcm ni dia dah build some block in front him/her..

seriously ..
you re not the famous one..
to be the famous once in my brown eyes , you must  have something special that you can catch the light..

but if not? you are just normal human that i did not to need you to gossip or so ever...
in correction word is " you are nothing"
i dun care where are you
what you doing
what person are you..

i totally dun care..
understand or not?
its  weird..

let me do some conclusion about some story ,specifically..
should i?
it so annoying me..
in my mind , only negative word come pop up..
" bullshit" "stupido " in math phase, i call it the mental has not axis.

one family member..
should i call family? okay..
i prefer family
not my favorite  person..

someone did not have ball?
its too cruel right?

yeahh
see to negative word in my mind
i hate this situation.

i ask to that person to deactivate that person facebook
(try to not use her/him she/he)

because, to many negative comment in the Facebook because that person partner..
stupid and meroyan..
well meroyan for someone after birth..
but that person partner,  meroyan is person patner job maybe?

i ask to deactivate to cool down their situation..
as person in that person friend list
( maybe ask to deactivate the facebook is too extreme demand, i should block that person)

when that person read my extreme request, that person tell me " masuk campur dalam keluarga dia"
what of kind stupid mind..

you know what
when your mother ask to further study, but you gatal or berair nak kawin..you mind out this extraordinary understanding..
(stupido)

ini kesan dari pada abaikan perasaan your old family..
go to hell you and your partner..


well this post will be my last post about stupid person















Fatin Amalina

ramadhan 2020

salam ramadhan

Hari ini hari 3 kita berpuasa..
Alhamdulillah.. selagi lagi diberi kesempatan untuk sambung ramadhan..
cuma kali ini kita sambut dalam pkp..

Aku mcm biasa..
buat simple prepararation simple..
kupas bawang2 awl2..
mesin siap2 perencah dan frozen kan..
then tak lupa santan kotak besar di asingkan kecik2 dan difrozen kan..

cewah..
nampak gaya perlukan aku beli peti frozen?
takde lah..
tak kuasa aku nak beli..
tggu anak2 besar mungkin kena beli.. sebab kuantiti depa makan makin banyak..

tahun ni aku ajar anak aku bersahur.
bangun bersahur walaupun tak puasa..
si kakak setakat hari ini sudah berpuasa 2 hari..
1 hari tak puasa sbb tak sahur..
sedih jugak anak dara aku sbb aku tak bg puasa..
bukan apa aku lupa nak bangun sahur..
si kakak mmg tahun lepas lagi dah belajar berpuasa..
so aku nampak dia punye ketahanan nak berpuasa tu tinggi..

berbeza dengan si abang..
abang kuat jugak.. tapi mencabar jugak la aku nak mengajarnya..
so far okay la..

bila waktu zohor aku tanya anak2 nak berbuka tak?
Alhamdulillah mereka cakap boleh tahan..
so aku teruskan sokong mereka untuk berpuasa penuh...

cabar bila nak dekat puasa.. 30 minit dah start nangis nak makan..
ehhehe
sekali lagi slow talk..
peluk...
kuasa peluk ni sangat berkesan..

Alahamdulillah okay..
so taknak bebankan mereka..
aku suruh mereka selang seli.. untuk puasa penuh or tak..
or depand on mood depa la kot..

tiada paksaan...
setakat nie husband tak masuk campur..
please husband jangan masuk campur..

berkali2 aku pesan kat anak2..
puasa tu belum kewajipan untuk mereka..
tapi solat kena..
wajib solat..
so setakat ni nak depa patut solat ialah solat berjemaah bersama aku..
di awal2 mereka ada mood malas...
tapi mereka selalu cakap sesama sendiri

" syah bukan anak ummi sbb tak solat sama2 dgn ummi"
"farez pun sama bukan anak ummi sebab tak solat dgn ummi"

last2 mereka solat tggu ummi dia settle wuduk.. hamparkan sejadah..

hari ini lewat solat terawih..
kes sbb aku tak berape nak sihat..
nie masih tak sihat..
nak tidur pun tak boleh..

semoga esok semua baik2 aje..



Fatin Amalina

suap anak makan

assalamualaikum..

selamat malam..
sekarang hampir pukul 10 ketika aku sedang menaip..

aku baru sahaja buat ruffle..
ruffle untuk project aku yang ke dua..
project pertama
seluar untuk ketiga2 anak aku.. same design..
project ke dua aku ubah patern
design yang sama..
tapi patern berbeza..


aku cuba aktifkan sel2 otak2 yang bersarang...
aku cuba aktifkan menjahit..
tapi cabaranye agak payah sikit..

okey kali ini aku nak tulis pasal masalah aku hadapi ketika pkp ini..

masalah ialah sikap anak aku..

aku bercerita pasal anak aku.. bukan anak orang lain..
anak aku depa alhamdulillah sangat baik..
cuma time pkp ni, mereka lain sikit..

hidup anak2 aku aku latih dgn jadual..
untuk orang macam aku yang sangat2 sibuk..
* macam la aku ni sibuk sangat.. sila muntah sendiri

aku sangat2 sibuk..
sampai kadang2 aku rs serabut nak kena kejar benda2 lain yang last minute..
contoh tertiba ada orang nak dtg nak masak lebih
adik aku suruh hantar barang la
adik aku suruh ambik dia kat rumah sewa
or apa2 je la
nak srh hantar keta last minute kat bengkel..

arahan last minute mmg aku tak gemar..
melainkan aktiviti aku yang last minute.. sbb aktiviti aku sendiri, aku boleh selit dalam my timeline..


okay back to topic..
sikap anak aku totaly berubah..
mean depa sangat2 ke depan..
mean apa2 arahan aku tak dihirau kan..

so aku stress psl tu..
mean kerje sekolah cikgu bagi
surah2 hafazan nak kena baca semua ke laut china selatan..

sangat2 rumit..
aku ada bercerita kat kawan aku dalam group kami..
mereka cakap anak aku normal..

tapi bagi aku anak aku tak normal..
mengadap game
mengadap tv
24 hours..

ada masanya tak terkawal..
mean aku tak sempat nak kawal..

aku ada bertekak dgn husband aku..
its normal kalau bercakap dgn tegas dgn husband aku psl anak2..
kadang2 aku naik geram dgn laki aku..
its normal dalam kehidupan aku dan laki aku..
aku jarang bergaduh dgn husband aku psl benda lain..
kami tak sependapat pasal anak je..

aku sangat2 melarang anak aku pegang gadjet aka main game hari isnin sampai jumaat..
hari sabtu dan ahad mereka dibenarkan dengan bersyarat
syarat ialah bangun solat subuh, kemas bilik, makan brekpes dgn adab..
anak2 aku kalao bab makan.. depa boleh main baling2 makanan..
rotan sekali.. tahan la dalam  3 hari..
hari ke empat depa buat balik perangai tu..
aku okey je
ari ke empat tegur lagi..
teguran itu ingat  2/3 hari then ulang balik..
normal budak2..


aritu laki aku tegur aku tak bagi anak aku gadjet
anak aku naik lemak la sbb ayah depa backup depa..
ambik kau...
kerja sekolah ayat hafazan ke laut
anak aku bangun2 pagi lewat
sebab tidur lewat

aku ingat pkp ni sennag nak urus tapi tak
dgn laki aku ada kat rumah 24jam
laki aku pun mengadap pc dia je
mn buat benda lain
mmg menambah stress aku

aku tak kisah tak penah peduli psl dia nak mengadap pc or nak mampus depan pc
sorry aku nak bgth aku mmg malas nak tegur laki aku sbb bukan tugas aku nak cakap2 benda ni semua
dah besar panjang

anak2? yess itu tagunggjawab aku
anak aku bangun tdo mengadap gadjet
mandi tak makan tak
time makan
perhh mengamuk sakan
lama2 aku jd stress
bila aku stress
aku kurang aktif
aku duk diam je la


aku penat pk cara

thenn
berhari2
finaly Allah gerakkan aku utnuk tgk satu ceramah ni..
suap anak yang degil..

so minggu ni aku praktis la
suap anak..
huh!!
mencabar beb
kau penat2 masak..
lapar
kau suap anak..
lepas suap..
ajak anak g ambik air smbhyg
solat mengaji
ajar itu ini

mmg kau takde langsung aktiviti kau
bertambah serabut
adik aku kat kampung suruh isi borang online
beli car lock
bla bla

so hari2 aktiviti kau hanya aktivti orang lain..
aku suka buka pinterst

tgk2 cari idea
ada masa sikit aku mengadap benda tu
then aku ada jugak game online
main jugak benda tu sekejep..
hantar askar kau pergi cari resourse then aku out
askar cr resourse ambik masak dalam 2 hari
so sehari dua kali aku check
pagi dan malam

game tu benda sia2 aku buat..
nak jual base aku tu ..
entah la ada ke orang nak?

so aku ada buat kerja aku time selit2 je
skrg masing lagi buat suap makan anak2 aku

yes ada perubahan anak2 sikit
lebih lembut hati depa..
aku akan teruskan sampai depa capai piawai sebelum pkp..

aku jenis manusia tak peduli orang lain selagi orang itu tak masuk campur dalam aku punye timeline
laki aku exspecial..
aku bukan suka masuk campur
laki aku bertuah dpaat aku yang tak bebel kat dia psl game dia
sbb aku penah cakap aku tanam dia sekali dgn pc dia..
nnt pc dia tolong dia dalam kubur

bagi aku
laki aku ada masalah dgn sikap dia suka main game

bab2 lain laki aku terbaik..
beliau seorang yang baik, suami baik dan ayah yang baik





Fatin Amalina

pengalaman mematangkan kita

Assalaimualaikum

oh my god...
mro ini buat aku tak aktif..

nie aku nak menjahit.. s
sebelum tu aku ambik mood sekejap dengan belek2 file2 yang ada dalam hard disk aku komputer ni

then jumpa la gambar aku zaman muda
zaman muda aku penuh thema gothic
kuku di cat hitam
zaman muda aku banyak g salon..
buat rambut..

having fun..

selain gambar aku ada simpan conversation with kawan2 laki aku..
yang kelakar..
zaman muda aku ingat mereka just nak melawak
bila dah tua2 ni br tau tu ayat2 pick line aka ayat2 mengorat..
sebab tu la kot aku lost contact dgn mereka..

lepas aku istihar bertunang bercinta dgn husband aku kat media social terus lost contact dgn mereka2.
lost contact di sini tak chat personal la..
chat berbual kosong, melawak.. bergosip...
terus takde.

then kisah dalam hidup aku ni..
aku penah crush dgn  si A
aku penah bercinta long distance dgn si B selama 2tahun kot tak ingat..
masa tgh bercinta dgn si B , aku masih crush dgn si A..
agak lama aku crush dgn si A..
lebih 4 tahun..

para makcik2 aka golongan kawan2 mak aku cakap si A suka aku..
tp entah la.. time tu tak cukup kuat kot keyakinan aku..hahaha
bayangkan lepas 4 tahun aku ambik keputusan untuk move on dr crush aku..
aku jumpa la si husband..
sampai skrg..
husband aku tau kisah aku dgn crush ni..
kadang2 dia usik jugak aku..
tapi aku takde apa2 perasaan..
anggap benda tu satu jalan cerita..
now aku bahagia dgn kisah hidup aku
semua orang bahagia dgn kisah hidup masing2..

dalam nota tersimpan..
aku bergaduh dgn si B psl aku still msj dgn si A
si B rasa aku kianat dia..
tp si B tak sedar dia orang pertama tak setia..
tak smpai sebulan bercinta.. dia dah cuba nak try kawan aku..
then terkantoi yang dia ada orang lain kat tempat dia belajar..
so aku rasa tak salah perasaan crush dgn orang lain..
kadang2 aku tanya diri nape la aku declare couple dgn si B?
sebab nak buat si A cemburu..
si A tau..
then dia diam..
diam je..
sedih ke? tak tau la..
aku rasa dia takde apa2 perasaan la..
ingat dgn couple si B aku boleh hentikan perasaan crush kat si A
tapi tak..
lepas putus dgn si B..
aku masih lagi crush dgn si A..
then lama2.. aku rs aku dah patut matang.. hentikan perasaan bodoh ni..
so aku move on dgn hentikan crush dgn si A..
then aku jumpa husband aku..
kami bertunang..
aku bertunang..
masa aku official dgn mr husband..
si A pertama kali tanya aku..
.......

aku? kosong..
si A bukan lagi crush aku , dia adalah kawan aku
bff aku ingat aku dgn si A..
bff aku tau betapa aku crush kaw2 dgn si A..
kelakar aku ingat sikap tak matang aku..

masa hari perkahwinan aku si A dtg..
kami kan kawan..
then si A dtg dgn anak sedara dia..
anak sedara dia melekat je dgn aku..
pergi ke hulu hilir..
jumpa tetamu..
si A sempat berbual dgn aku sekejap time tu anak sedara dia ada..
dia tanya anak sedara dia " cantik tak kakak ni"
anak sedara dia angguk.. 
masa si A kawin.. aku datang majlis dgn husband dan anak aku..

mcm aku cakap kami kekal sebagai kawan..
dan aku jumpa anak sedara si A bawak sama wedding aku..
in the same time anak sedara dia melekat dgn aku jugak..
dah besar dah anak sedara si A..
si A terkejut jugak la anak sedara dia melekat kat aku..
husband aku? dia okay..
kami okay..
husband aku tau aku sayang dia sampai ke syurga..
dia jodoh yang Allah kurnia pada aku..

walaupun aku selalu merajuk dan marah2.. bwekk

then masa aku bertunang..
si B pulak datang menyemak kat mesej
ungkit kisah2 cinta aku dgn dia..
menyemak betul spesis oink2 ni..
aku dalam hati cakap " kirafah tu dtg.. aku penah cakap "  satu hari nnt kau akan datang... tapi aku? once aku ludah aku takkan jilat balik.. kau ibarat ludah ke atas langit, akhirnye ludah tu kembali kat muka kau."

si B ni aku tak putus dgn cara baik..
dia tipu tipu..
well kami bercinta long distance..
aku kat johor, dia belajar kat PD
aku kerja kat KL, dia kerja or sambung belajar kat johor..

kantoi tipu dr email..
aku tergerak hati nak check email si B
then situ aku tau..
sedih sbb kena tipu tu je.. kalau cakap awl2 ada orang lain takpe jugak..
aku bukan terhegeh2 nak kat si B..
well kau bukan hensem untuk aku gila2 kat kau..
aku pun tak tau nape aku boleh couple dgn manusia tak hensem..hahaha
si A lagi hensem
dan mr husband lagi hensem!!!
you are nothing..
aaaaaa menyesal beb..kalau tau putus mcm ni baik aku cr lelaki yang hensem..
skandal aku lagi hensem..

time tu aku takut nak couple dgn orang hensem sbb takut dgn tipu..
tapi orang tak hensem pun dia berani tipu aku..

kalau undur masa aku couple dgn orang yang hensem..
hahahahah bongok..
no no..
kalau undur masa aku takkan couple..

okay back to story..
 aku penah cakap kalau putus kita putus dgn baik..
cakap je kita putus sbb ada orang lain.. bla bla..
whatever la just cakap je la..
aku mcm orang bodoh tanya
" awk dah makan?"
" banyak gile project programming nak kena siapkan bla bla"
aku mengaku aku hack email dia dan aku musnahkan email dia.
time tu " pergi mampus la"
tau x buang masa dan kredit aku msj2 kau..
geli r..
kalau msj jejaka yang hensem okay jugak..
ayat riak aku " aku yang cantik patut dapat pakwe yang hensem"
kawan2 aku bantai gelak..
tu la aku rasa aku tak berada dalam mood sedih dalam tempoh yang lama..


mak si B minta maaf
aku? takde perasaan..
biar la..
sedih kena tipu tu sekejap la dalam beberapa hari je.nangis sehari dua then everything back to normal..

aku teruskan hidup aku dgn pergi kerja..
balik kerja..
bersocial dgn kawan2 perempuan aku..
kawan2 laki yang selalu pickup line ajak jugak date..
tapi aku jenis tak suka keluar..
sbb aku balik keje masa tu dah maghrib..
nak balik mandi solat then nak keluar? buat aku rs malas..
nak jumpa dr balik kerja aku tak gemar yelah.. tak selesa.. penat berpeluh so tak selesa..
then dgn husband ni..
first aku jumpa time lunch..
dia dtg lunch kat area office aku area cyberjaya..
kecoh satu office aku keluar lunch dgn jejaka..
sbb aku tak penah keluar lunch lelaki secara personal..

orang ingat aku playgirl..
sbb aku  dapat hadiah
bunga.. teddy bear..
ini ada staff vendor syarikat Z bagi
ms ni aku kerja kat cyberjaya..
berduit jugak mamat ni..
semua tu aku bagi kat sepupu aku..
ada jugak aku bagi kat kawan aku..
aku rasa aku perempuan yang biasa..
bukan cantik..
biasa2..
aku nak kawin..
aku nak jumpa mr right..
aku taknak lelaki yang tipu aku..
lelaki yang nampak aku sempurna dalam ketidak sempurnaan aku..
sedih beb..
entah la aku sedih bila orang lain pk buruk psl aku..
aku taknak citer la siapa yang negatif thinking tu..
sanak saudara sendiri.
but itu la aku pk ms tu..
******

(tahun yang sama)
bulan april aku putus dgn si B
bulan may jumpa mr husband..
bulan june kami bertunang mr husband
then bulan feb tahun ke depan tu kami nikah..

simple perjalanan hubungan aku dgn mr husband..

pengajaran boleh korang ambik

"bercouple adalah HARAM"
"kalau Allah cakap itu jodoh kau, tiada siapa boleh halang"

ini aku akan pesan kat anak2 aku..
masa aku couple dulu takde orang ckp couple itu haram..
cuma orang cakap buat apa bercinta ms sekolah sedangkan kat u ada lagi lelaki yang baik..
salah tu..
bercouple itu haram..
jaga maruah diri keluarga itu sangat2 penting
mati dalam menjaga maruah ibarat mati syahid..

jangan ulang kesilapan aku ye wahai adik2 sekalian..


next time if aku ada mood.. aku akan update kisah dalam tempoh aku dan husband bertunang..
kami krisis bergaduh besar kaw2..





Fatin Amalina

mro

Good evening,

hari ini takde aktiviti menarik..
sekadar g drop barang customer kat pos laju
 pergi beli kek kat SR ,
 beli tealive
then balik

sebelum keluar.. aku masak sup tulang kambing
then aku suruh laki aku alter rasa sup..
hahaha

balik  aku tak terus makan nasi
but aku makan kek aku beli..
hehe..
niat di hati nak beli sebiji kek..
well aku takut la laki aku bebel..
omg..
seriously aku tak kuat nak tahan bebelan laki aku.
then i just bought  2 slice only.

today i not in productive mood..
feel sleepy..
tired without doing nothing..

i need to make up my schedule..
happy birthday dad..
love you..





Fatin Amalina

my besday

Assalamualaikum.

lupa nak habaq.. aku dah selesai ganti puasa..
satu record baru untuk aku jenis suka puasa last minute..

okay ni bulan syaaban..
aku belum start puasa sunat lagi..
nak puasa tapi time2 aku puasa ni la laki aku order luar..
dugaan betul..

okay aku tak puasa sebab tgh ABC..
anak dara aku..
"ummi , kak nak solat maghrib dengan ayah.. ummi cuti solat?"

dia nampak mak dia buat kerja tak berenti..
hehehe

oh ye.. lupa hari ini my birthday..
hehehe
terima kasih laki aku beli kek mini..
aku ucapkan terima kasih..

but seriously tu kek tu tak sedap..
OMG apa la pasaraya lulu ni.. dia jual whipping cream semata2..adoiii kek senipis kulit bawang..adoii

tapi aku tak complain la tak sedap..
aku makan jugak sikit...

nevermind, esok lusa aku nak g beli kat secret recepi..

anak aku request nak makan kek pelangi yang aku penah buat sebelum ni..
but aku jenis malas..
malas nak dgr laki aku bebel..
aku bakar kek dia yang over..
seriuslly aku serabut..

duk perli2 sampai sekarang aku ingat okay..
buang masa aku buat kek..

eleh kek pelangi tu kena bakar selapis2..7 lapis kena bakar 7 kali..
laki aku jenis tak sabar..
then dia punca aku serabut..
hahaha..
sorry ye sayang.. ini kenyataan..
bagi aku better laki aku duk diam2 depan pc.. main game dr dia menyibuk dalam urusan aku...
contoh meyibuk kat dapur..
kalao aku bagi anak latihan.. laki aku dia la orang pertama protes.. dia cakap aku mengajar anak mcm askar..
abis takkan aku nak ajar anak aku mengadap game mcm dia?
sorry ye laki aku aku berbakat kalau dia keluar kerja..
kalau dia duduk rumah.. ermmm tuhan je tau apa aku rasa..

tapi jujur aku cakap..sikap  anak2 aku kelaut mati..
latihan tak buat.. main je gadjet..
surah al mulk ke laut..

sedih ye..
sangat2 sedih..
korang tau bertahun aku mengajar anak2 aku..
minggu pkp ni rosak abis jadual..
takde istilah letih kalau kau selalu buat ikut jadual..
takkan nak tggu anak umur 12 tahun br ajar dia hidup berjadual? ajar solat?
makin tua umur kita otak pun tak serap ilmu baik..latih la dr kecik..

tu la stress aku..
aku tak cakap..
anak2 terlebih dgr
banyak protes sbb ayah dia ada..
aku pun lama2 give up..


korang tau sbb apa aku tak ambik tempahan dalam tempoh pkp?
sbb niat aku nak mengajar anak aku.. nak buat aktiviti dgn anak..
last2 semua ke laut..


korang tau kenapa aku suka laki aku kerja luar? ms aku tgh berpantang pun aku bagi laki aku pergi jepun dgn kawan2 dia? sbb laki aku fungsi dia kat rumah hanya banyak mengadap game..

berbeza zaman kami ms kecik2..
menonton tv sama2 bila mak ayah cuti..
kalau aku pergi rumah mak mentua aku.. seronok.. sbb beramai2 tgk tv sama2..
aku buat jugak aktiviti nonton dgn anak2 time tu bukan laki aku ada rumah la..
laki aku ada rumah.. anak2 aku supaya capai gadjet.. laki aku bg nset kat anak2..

stress aku..
giler kan.. tahun ni besday aku stress..
stress aku tak la meroyan..
aku serabut..

aku senang je..
sama ada aku tidur or aku bertapa kat bilik jahit..
sekarang pukul 3.34 pagi..

semua anak2 dan suami tersayang tidur..
aku?
tgh naip blog..



Fatin Amalina