Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

si yam aka nasi ayam

Salam.. 
wahh makin kerap pulak aku menaip kat sini..
skrg 2.30 a.m
arini g pos brg customer, g tesco, g kedai buku.. beli novel hati perempuan.. g lepak kat butik..
smbil lepak aku pun tercerita kat stress aku kat mak mentua.. 
mak mentua i ni sgt memahami.. borak2 kejap ambik ukuran baju then lunch dgn anak teruna.. makan nasi ayam.. 
since anak teruna suke makan nasi ayam.. bertambah2 so ku turutkan je la.. 
dan berape bulan ye aku tak masak.. 
tau stress?
Ah tak kisah. Esk nak g gym.. nak jupe consultant.. ckp pakej2 apa y aku kena ambik..
maklum la husband dah bg kebenaran...
nekad sbb aku turun 10 kilo dah nie.. 
belum ni mmg dah keding..but when drop byk ni merusingkan aku.. eh aku tak sakit.. rs bertambah sihat after g trapi last 2 week..
baru2 ni je aku kena handle some of client.. nak doc ini itu..tanya boss ok kata ok aku on.. tapi aku tak rs aku stress psl client ni.. aku stress dgn customer MS.. adoii..
nak bercerita kat kawan opis aku.. taknak r menyusahkan depa... depa dah cukup stress dgn keje depa.. aku nak tambahkan stress depa.. kesian.. tak baik patin.. 
no no no...

Husband lak ngaje bukat gate kat tangga.. bg farez kaco aku menjahit...cish..
aku stop menjahit.. mn ley menjahit bile tgk anak duk goda ummi dia ajar main mainan..
 sengaja cr psl husband aku ni..
sejak.kawin ni.. setiap kali kena perli or sindir or kena mrh or kena bebel , aku diam... tak menjawab.. makin matang kah aku? 
Haha..
seronok bersuamikn tuan zahir.. 
pilihan y terbaik dlm hidup aku.. 
dia bg kebebasan pd aku.. 
buat apa aku nk buat as long takkn menyusahkan dia..
ok la dh lewat dh ni.. 
kena marah kalo dia nmpk aku menaip dlm gelap.. 
berjuta power mata nk kena tambah t..
rindu anak perempuan aku kt kg.. 
nite


Fatin Amalina

Is me ^_^

Salam... huh agak kerap aku update blog bersarang..
dah 2 minggu aku stress.. stress dgn kerenah customer..
skrg sudah tiba masa aku memlilih customer..hahah
customer tak cerewet , customer sgt memahami aku.. even i seller.. i not hamba u nak buat suke ati.. 
cewah..
mesej masuk dr customer aku di wassup, ku biarkan sepi.. tnpa balas. Sbb apa depa tak serius nak membeli.. jgn di layan.. masa aku sangat berharga..
tak nak r citer kisah2 perangai customer i.... i simpan kemas dalam diri i..
Sikap Cerewat customer mengalahkan sikap CEO2 company project jutaaan yang aku kena handle.. sungguh stress.. sbb tu ku biarkan msj depa sepi.... kejap nak A kejap nak b.. diam seribu bahasa... then pilih apa tak tau...gesa2 nak account no..
tau tak aku ambik keuntungan seringit dua.. so jgn bazirkan masa aku..
bisness ni adalah satu aura dalam diri aku.. it completecated for explains.. even husband aku srh duk umh je.. it one of my hobbies..
  2 minggu aku stress.. stress siapkan kertas keje n hadao cuatomer.. tau dek laki aku.. mati aku kena bebel..ehhehe

So goooddd niteee.. sorry guys.. 



Fatin Amalina

belakang tabir

Salam
sejak akhir akhir ni.. saya cuba menanam nekad untuk bersabar.. menahan mulut dan kelakuan untuk memberi reaksi protes ketidakan fahami masyarakat sekeliling.. 
ye mmg sangat mencabar...
berusaha.. terua berusaha..

Saya bertuah kerna dikeliling masyarkat y memhami..
kadang2 merunggut kenape masyarakat terlampau memhami.. bgsnye..
aku selalu bertenaga.. bertenaga selalu bertenaga.. menguruskan segalanya smpai satu saat aku tidak perlukan mereka2.. menjadikan aku mementingkan diri..
saya suke balik kg.. terutama balik ke rumah mak n ayah di kg.. kerna mereka tempat aku bergantung.. anak ayah ke aku ni..
hidup aku bizi.. banyak benda nak buat..

fatin simpankan sedikit.. simpankan.. 
ok la salam 1 rejab



Fatin Amalina
Salam semua..
agak agak agak lama tak update blog..
takde masa terluang..

Banyak citer nak ditulis.. tapi biar la.. takyah la citer..hahah.. next2 la ye..

saya dah selamat bersalin anak kedua.. 7 bulan yang lalu.. nama diberi zahra aisyah..
Z for zahir A for amalina

Anak sulung saya
tuan muhammad farez
tuan muhammad -ikut ayah legasi
f for fatin...

Saya dah berenti kija sbgai vendor TM
Skrg keje dr umah.. siapkan project report , sales document dll..
selain itu saya menerima tempahan menjahit..semua itu saya lakukan dr rumah..
penat ke?
Ye penat nak mampus.. tapi mcm tu la..
aku ni manusia yang suke pekakkan telinga.. orang nak ckap apa,lantak r.. walaupun annoying giler2 as long aku tak menyusahkan orang..
husband aku dah pesan.. dia bg aku buat apa saje aku nak buat as long aku tak menyusahkan dia..mmg benda ni jd isu bg aku tapi aku pendam je.. sbb episod ni berlaku byk kali.. apa y terjadi,citer lat mak,kawan ,adik.. konon ley ringgankan beban.. tapi percaya la tak.. maka ia menambah buruk..mak akan pandang serong kat laki sbb dia ingat menantu dia mengkulikan anak dia, adik akan bertmbah tak suke pd abg ipar sbb dia kesian kat kak dia, kawan lagi la.. akan mengata di belakang.. so ak zipkan mulut..diam n cuba berjuta kali menginsafkan diri.. kadang2 terlepas maki hamun.. sakitnye hati ni..
aku start jalani fisotrapi kat satu tempat ni..
aku jugak berusaha tuk pentingkan diri dgn husband sendiri.. hahhaha.. aku mls nak baik2..aku buat ikut sedap n secukup rasa..
huhhh.bertapa jahatnye diri ini.. ok la next2 masa terluang ye

Fatin Amalina

bebelan : selfie!!!

dugaan datang menjenguk..
sabar..

sedih tu mmg sedih..
susah..
dulu kawan aku ada..
skrg dia tgh sarat , tggu ari..
aku takde la nak ganggu dia.. sabar je..

susah nak minta tolong dgn orang yang paling dekat.. ada je..

u nak buat, u buat la.. i support u..
support disini maksud nye selagi u tak kacau life i, i okey..

setelah itu aku terpaksa selfie..
rasa nak panggil adik aku kat kolej..
suruh dia jadi model untuk fatirah sekejap..

bile aku tak mampu.. aku lebih banyak diamkan diri.. pendam je..sabar.. nak nangis ambik gmbr tudung untuk jual tudung..senyum.. berlakon menjadi perasan mmg bidang aku.. i kan retis!!!


seyes.. aku sikit tak puas hati dgn gmbr y aku ambik...
aku cuba ambik gmbr sbb aku dah minta tolong kak ipar aku make up kan.. hargai la penat lelah kak ipar aku make up aku berjam2.. so aku teruskan la..
apa pun terima kasih semua..

semoga Allah permudahkan urusan aku..

Fatin Amalina

hamil : fasa pertama untuk kali kedua

Salam..
menghadapi fasa kehamilan yang pertama..
semasa mengandungkan farez dua tahun lepas,
rasa loya tu kuat jugak tapi sekurang2nya saya boleh lagi buat keje..
tapi datang office lewet kaw2 sbb morning sickness..

bayangkan tiap2 hari turun tangga naik tangga tingkat 4..
dulu rumah apartment kat puchong..
drive g keje mengadap jem pergi dan balik.
tapi masih ada tenaga untuk buat keje sikit2..

tapi kali ini..
jangan harap la nak buat keje..
mengadap pc pun boleh buat muntah,
kadang2 tgk citer kat tv pun boleh muntah..
Ya Allah..
rumah saya nie dah macam kapal pecah..
silap aribulan mak mentua datang.. dia mengeleng kepala tgk menantu yang jadi hantu ni..hehehe
saya pun takde nak suruh2 En suami tolong kemaskan ke apa ke..
saya diamkan je la..
walapun saya serabut dengan keadaan rumah nie..
siapa saya untuk bising2 sedangkan saya tak mampu nak mengemas..
yang mampu saya buat..
kutip maianan farez masuk dalam bakul mainan selepas farez main then alihkan sikit2 barang2 kat lantai...
tu pun kena wat dengan slow2..
kalo tak, mmg kuarla sisa makanan dalam perut nie..
sabar je..

aritu saya menyapu .. paksa n kuatkan diri buat keje rumah..
takde maknanye.. lepas tu muntah kuar semua nasi2 , air2 rebina, dengan buah2 yang saya telah masa breakfast n lunch..
perh...
mmg sakit then kerja menangis jer..
akhir nye.. saya tinggalkan farez dengan En suami..
saya naik atas.. baring kat bilik dengan dikelilingi dengan bantal..
no tablet, no fon, no Tv, no novel..
mmg saya baring n terlelap kejap bangun dan pejam celik tgk kipas , tgk seling...
ermmm.. buang masa,,
then baru la okey..
En suami kejut sembahyang je..
ish2..
kenape ye?
saya kena kuat!!!

masa farez terlampau kuat, tu farez terkeluar awal tu..hehehe
takpe la..
sabar2..
pesanan mak saya, berzikir..
banyakkan berzikir , t tak muntah..
saya amalkan.. ye ia menjadi..
saya amalkan sehari je.. lepas tu lupa..
ish2 kejahilan terselah..
ye saya akan cuba banyak berzikir seperti mak saya cakap..
arini check up kat PCMC.. saya minta AL terus la.. sbb takt penat nak ulang alik g hospital n office..
semoga semuanye baik2 ajer..
sepatutnya kandungkan saya genap 3 bulan atau 12 minggu..
 

Fatin Amalina

hamil: Farez jadi abang..

Salam..
Usia Farez sudah 11 bulan
Febuary nanti genap la setahun farez..
Tahun 2014 membuka tirai dengan berita kehamilan aku yang ke dua..
Alahamdulillah...
Doa kami dimakbulkan..
nanti Farez ada kawan bermain..

sejak disahkan mengandung..
aku terpaksa hentikan memberi susu ibu kat farez..
aku hentikan secara perlahan..
tapi kadang2 aku bagi je farez BF..
aku ambik suplement lebih dari biasa..
mual - mual pun aku tahan je..
yang ku tanam dalam diri ialah "aku kena kuat demi anak-anak"
tapi kadang2 fail jugak..
penat +penyakit malas yang amat..
tapi alahamdulillah... EN suami banyak tolong..
sejak aku pregnant ni
Hal Farez, en suami uruskan..
kadang2 aku sendiri pun EN suami yang uruskan... malas yang amat!!!
aku cuba tak mengidam yang pelik2..

apa pun doa2kan kandungan dan ummi sihat~~

Fatin Amalina