Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

bebelan : selfie!!!

dugaan datang menjenguk..
sabar..

sedih tu mmg sedih..
susah..
dulu kawan aku ada..
skrg dia tgh sarat , tggu ari..
aku takde la nak ganggu dia.. sabar je..

susah nak minta tolong dgn orang yang paling dekat.. ada je..

u nak buat, u buat la.. i support u..
support disini maksud nye selagi u tak kacau life i, i okey..

setelah itu aku terpaksa selfie..
rasa nak panggil adik aku kat kolej..
suruh dia jadi model untuk fatirah sekejap..

bile aku tak mampu.. aku lebih banyak diamkan diri.. pendam je..sabar.. nak nangis ambik gmbr tudung untuk jual tudung..senyum.. berlakon menjadi perasan mmg bidang aku.. i kan retis!!!


seyes.. aku sikit tak puas hati dgn gmbr y aku ambik...
aku cuba ambik gmbr sbb aku dah minta tolong kak ipar aku make up kan.. hargai la penat lelah kak ipar aku make up aku berjam2.. so aku teruskan la..
apa pun terima kasih semua..

semoga Allah permudahkan urusan aku..

Fatin Amalina

hamil : fasa pertama untuk kali kedua

Salam..
menghadapi fasa kehamilan yang pertama..
semasa mengandungkan farez dua tahun lepas,
rasa loya tu kuat jugak tapi sekurang2nya saya boleh lagi buat keje..
tapi datang office lewet kaw2 sbb morning sickness..

bayangkan tiap2 hari turun tangga naik tangga tingkat 4..
dulu rumah apartment kat puchong..
drive g keje mengadap jem pergi dan balik.
tapi masih ada tenaga untuk buat keje sikit2..

tapi kali ini..
jangan harap la nak buat keje..
mengadap pc pun boleh buat muntah,
kadang2 tgk citer kat tv pun boleh muntah..
Ya Allah..
rumah saya nie dah macam kapal pecah..
silap aribulan mak mentua datang.. dia mengeleng kepala tgk menantu yang jadi hantu ni..hehehe
saya pun takde nak suruh2 En suami tolong kemaskan ke apa ke..
saya diamkan je la..
walapun saya serabut dengan keadaan rumah nie..
siapa saya untuk bising2 sedangkan saya tak mampu nak mengemas..
yang mampu saya buat..
kutip maianan farez masuk dalam bakul mainan selepas farez main then alihkan sikit2 barang2 kat lantai...
tu pun kena wat dengan slow2..
kalo tak, mmg kuarla sisa makanan dalam perut nie..
sabar je..

aritu saya menyapu .. paksa n kuatkan diri buat keje rumah..
takde maknanye.. lepas tu muntah kuar semua nasi2 , air2 rebina, dengan buah2 yang saya telah masa breakfast n lunch..
perh...
mmg sakit then kerja menangis jer..
akhir nye.. saya tinggalkan farez dengan En suami..
saya naik atas.. baring kat bilik dengan dikelilingi dengan bantal..
no tablet, no fon, no Tv, no novel..
mmg saya baring n terlelap kejap bangun dan pejam celik tgk kipas , tgk seling...
ermmm.. buang masa,,
then baru la okey..
En suami kejut sembahyang je..
ish2..
kenape ye?
saya kena kuat!!!

masa farez terlampau kuat, tu farez terkeluar awal tu..hehehe
takpe la..
sabar2..
pesanan mak saya, berzikir..
banyakkan berzikir , t tak muntah..
saya amalkan.. ye ia menjadi..
saya amalkan sehari je.. lepas tu lupa..
ish2 kejahilan terselah..
ye saya akan cuba banyak berzikir seperti mak saya cakap..
arini check up kat PCMC.. saya minta AL terus la.. sbb takt penat nak ulang alik g hospital n office..
semoga semuanye baik2 ajer..
sepatutnya kandungkan saya genap 3 bulan atau 12 minggu..
 

Fatin Amalina

hamil: Farez jadi abang..

Salam..
Usia Farez sudah 11 bulan
Febuary nanti genap la setahun farez..
Tahun 2014 membuka tirai dengan berita kehamilan aku yang ke dua..
Alahamdulillah...
Doa kami dimakbulkan..
nanti Farez ada kawan bermain..

sejak disahkan mengandung..
aku terpaksa hentikan memberi susu ibu kat farez..
aku hentikan secara perlahan..
tapi kadang2 aku bagi je farez BF..
aku ambik suplement lebih dari biasa..
mual - mual pun aku tahan je..
yang ku tanam dalam diri ialah "aku kena kuat demi anak-anak"
tapi kadang2 fail jugak..
penat +penyakit malas yang amat..
tapi alahamdulillah... EN suami banyak tolong..
sejak aku pregnant ni
Hal Farez, en suami uruskan..
kadang2 aku sendiri pun EN suami yang uruskan... malas yang amat!!!
aku cuba tak mengidam yang pelik2..

apa pun doa2kan kandungan dan ummi sihat~~

Fatin Amalina

bebelan : pengalaman si machine

Salam..
nie post tanpa gambar.. - bising budak opis aku jap ag
aku dapat tawaran interview ini ketika aku pregnant..
aku cakap aku hold..
then selepas aku bersalin aku dapat call untuk interview...
so aku hold..
semalam.. aku saja2 nak pergi..
hanya untuk suka-suka..
tempat itu aku rahsiakan..
tepat seawal pagi.. aku berpakaian kemas..
bermake up cantik -wanita yang hudoh kalo di makeup comfirm cantik..
bahasa perantaran fully english..
agak susah sebanarnye..
tapi setelah berpraktis n berbahasa dgn En suami yang sangat2 fasih dgn english britsh..
maka bermula kisah wayang..
di temuduga oleh 3 bangsa.. 2 lelaki dan seorang wanita..
yang cantik bergaya..
dalam permohanan , bidang IT di tawarkan..
entah kenape mereka tidak berminat untuk memberi tawaran dalam bidang IT...
tapi bidang lain mereka berikan..
antara lawak yang aku cakap
"saya lebih mesra dgn machine dari manusia" -dialih bahasa
"bahasa manusia saya kurang berbanding bahasa machine" -dialih bahasa
"hubungan saya dengan machine lagi mesra berbanding manusia buktinya saya kelilingi dengan manusia yang bergelar diri sebagai TUHAN" -dialih biasa
"saya adalah machine kerana saya lebih suke tidak ambik peduli tentang manusia kadang2"dialih bahasa
"bahasa kadang-kadang kompleks..saya hanya bercakap dengan orang yang faham.."dialih bahasa
"saya suke menyumpah di dalam hati dan sikap paling istimewa " -dialih tanya
bile ditanya, apa sikap yang paling istimewa saya
saya ignore soalan penemuduga tersebut.. menangggap penemuduga itu tiada..
dan setelah sekian lama saya bertanya pada penemuduga.. adakah dia sakit hati dengan sikap saya..
dia cakap saya agak menjengkelkan..
saya balas itu la sikap istimewa saya..
dan dia ketawa...

interview itu lebih kepada social enviroment..
saya suke..
bercerita dan melawak..
penemuduga yang di tengah sangat mulut manis..
nasib baik saya nie dah kawin.. haha exceli lelaki ensem dan mulut manis bukan taste saya.. itu taste ppuan bodoh..aahahah..

saya kagum dengan penemuduga yang ketiga..
sangat-sangat bergaya, sikap dia..
perfect.. mempunyai anak, dan seorang bercita-cita tinggi..
like my idol...
bergaya dengan wang dan kerjaya sendiri..
perfect di mata saya.. mean dia tidak mengharapkan duit dari husband dia..tapi dia perlukan duit dalam cinta..

akhirnye keputusan ke peringkat kedua ?
alahamdulillah..

:: if saya berhenti dengan kerja sekarang.. saya akan memilih kerja suri rumah jaga anak, terima upah dari en suami rm450 untuk jaga anak.... tawaran di atas saya akan tolak..
sebab saya tau..
makin tggi gaji saya dapat makin tinggi komitment saya akan bayar..

conclusion saya happy..
saya makin bertambah sayang dengan en suami!!!



Fatin Amalina

Trip:Legoland, Puteri Habour ,Nusajaya, Johor 3 day 2 night

Salam semua..
jika semalam , tdo lewat packing baju2..
adoiii...
penat!!!
balik keje terus gerak g Johor..
kali ini macam biasa.. ikut En suami keje..
dan yang best kali ini ialah my mother in law ikut...
=)

kami smpai di Hotel Traders pada jam 11 malam...
penat nye mengadap jem...
Room: Deluxe Room with King bed and single bed(request)
  • Free Wireless Internet
  • Breakfast Buffet

 

Sampai kat Hotel... first thing saya buat ialah check toilet depa..
.*exceli nak buang sampah..
  
nie la restroom hotel kat lobby..

 

Pintu besarrrrr..

 
hiasan aka kerusi...ehehe 
my mother in law n husband..saya tgh dukung si farez smbil snap gmbr..




sebaik smpai opis.. penat.. saya snap sikit2 je.. sebab dah penat sangat!!!



korang semua layan gmbr la nye.. 
berikut adalah gambar sekitar bilik kami..











Keesokannya... En Suami dah bangun awal sbb dia ada kerja nak buat.. tinggallah kami bertiga..
Si farez masih lena.. bestnye anak ummi tidur..




ini farez... time nie dia dah kenyang... bile dia kenyang.. mula lah nak berdiri atas baby chair tue.. sabar je la anakku..


juadah untuk round pertama..
aku makan smpai 3 round..
nie je sempat ak snap..

sistem tempah telur dadar aka omelette..





* sedang aku makan... time nak balik ke bilik, berlaku kejadian yang tidak diingini..
seluar farez penuh dgn 'mustard'.. eeeee.. apa lagi.. aku balut farez dgn jaket yang aku pakai.. nasib baik aku pakai jaket...
sbb tu dia diam je..rupa-rupanye dia yak!!!!

kitorg plan nak kuar lepas lunch..
kitorg lunch dalam hotel je..
aku sempat snap gmbr desert je..


kitorg g kuar jalan-jalan kat danga bay.. then balik..
tak tau nak g mana...
so sebelum balik hotel..
kami bertiga santai kat puteri harbour.. tgk kapal- kapal mewah tersadai..
ermm kaya diorg ni...















okey la stay kat situ..
satu je aku nak komen...
tempat parking kereta kat traders hotel tu tak sistematiks..
cam pelik sikit..
tak teratur pun ada...
sape la yang atur susunan parking keta mcm tu..
agak menyusahkan customer la..
dan time aku pergi tu...
hotel tu agak padat..
for me la kan..
aku tak suke padat2 nie.. nak makan kena tggu ada meja kosong..
so they need besarkan lagi cafe tu..

ramai pengunjung bagus untuk bisness.. but sampai sesak.. it not berbaloi la..
macam aku..
kalo pergi .. nak rehat.. makan dgn tenang...
nie nak breakfast , kena tggu hampir 10 minit..tggu ada orang kuar sbb meja penuh..
so benda tu kena di perbaikikan.. =)
in 5 star , i will give 3 star..

 time nie nenek layan si farez..


 pandai masuk dalam beg..pandai la kuar sendiri ye.. mmg suke kacau ummi kemas..


Ada satu malam tu... En suami dan his team bawak g makan kat restorant Saujana Seafood di gelang patah.... restorant nie dalam paya bakau.. korang kena jalan sikit la..so far sangat2 best




Hotel Legoland..
Hotel legoland nie sangat mahal nye..
tak silap aku.. En suam cakap bilik paling budjet ialah rm600++..
bilik dia tak la secantik bilik yang harga rm1000++
bilik hotel Legoland ni ada thema tersendiri...

bilik yang berharga rm1000++ 
enviroment dia sangat-sangat best..
kalo korang ada anak.. mmg sangat2 berbaloi..
dalam setiap bilik ada aktiviti
maksudnya..

Dalam bilik ada safebox yang berkunci..
kanak-kanak perlu la selesaikan teka teki or masalah yang di tulis untuk dapatkan kata kunci bagi safebox tersebut..
dalam safebox  tu ada mainan Lego yang kanak-kanak boleh bawak balik if la  dapat selesaikan masalah tersebut..

so kanak-kanak budak ley enjoy sambil settlekan teka teki..
like kira bilangan spider dalam bilik ke?
dan lain..
mmg anak-anak excited beb..
aku pun terasa excitednye..
haha

dari hiasan dinding, wallpaper, dan segala-galanye ikut thema..
thema pirate adalah theme yang paling di sukai oleh kanak-kanak di luar negara..
tapi kat malysia nie.. thema nie agak kurang la..
kanak-kanak  di luar negara kan lebih explore..
berbanding kanak-kanak di malaysia.. =)




ini kat lobby Hotel Legoland..korang main la sampai puas..cewah..
jgn bawak balik sudah..


























okey la.. kami dah nak balik..
ummi upah farez biskut supaya dia tak melalak dalam kereta..



sekian terima kasih..muah!!!




Fatin Amalina