Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

autopost-
salam syaaban..

bulan syaaban bulan keberkatan..
bulan last minit ganti puasa..
bulan ni jugak la pilihan raya terjadi..

negaraku..
tanah airku..
bumi Allah..

aku balik mengundi di kampung..
aku tak berhajat untuk tukar alamat tempat mengundi buat masa sekarang...
masih setia dengan kampung halaman..
walaupun aku tinggal di ibu kota..
husband kerja di ibu kota..
kehidupan di ibu kota berbeza di kampung halaman..
aku seronok duduk di kampung..
biarlah mereka bilang kampung ku mundur..

di kampung, kelas mengaji free...
di sini berbayar- kelas mengaji aku setiap hari sabtu
di kampung  harga kuih murah smpai aku terpikir, macam mana depa nak sara hidup..
ermm
tak de jawapan..
jadual kelas agama full..-mak aku seorang yang sibuk dengan kelas agama setiap hari.. start kul 8 pg hingga ke 12 tghari setiap hari..

dulu mak aku lepas pencen, beliau sibuk dengan anak2 dia..
risau dgn keadaan anak dia..asyik befikir psl keadaan anak nya..
seorang ibu memang akan risaukan anak dia kan..
hehe
one day aku bercakap dengan mak aku..
"ma.. dihujung usia yang masih ada kudrat ni, ma isi la masa ma yang ada dengan aktiviti or mencari bekalan akhirat pula.. dr ma muda smpai la ma pencen mak asyik risau teringat dll psl anak2 ma..ma sibukan diri ma dgn kelas2 belajar yang ma tak sempat nak buat ms ma muda sbb sibuk jg kami adik beradik."
mak ada tanah tepi masjid, mak nak bg kat adik bongsu hamba yang belajar kat mesir..hamba cakap "tanah tu ma guna untuk ma.. bekalan ma.. insyallah ma adik boleh cr tanah lain.. lagi pun tanah lain pun ma ada.."
then mak aku jumpa tok iman tepi masjid dan bagitahu hasrat nak wakafkan tanah tu kat masjid..aku menjadi saksi.. berlakukan pertukaran nama dan hal2 semua..

aku ni faham keadaan mak aku..
dr muda dan sampai lak mak aku tua pencen, hidup dia pk psl anak dan suami..
abah aku penah cakap" gaji abah tak banyak, gaji ma mung la sara hidup, tampal sini sana"
sayu aku dengar luahan kata abah aku..
abah aku ni dia tak suka bercerita..
once dia bercakap mmg padu..
abah aku penah cakap jgn ulang kesilapan kekurangan dia buat..

bagi aku, ibubapa memang akan buat kesilapan, normal la manusia.. aku sebagai anak takperlu nak judge ibubapa..
aku dulu marah dgn abah aku..
sakit hati..
lama2 aku slow2 cermin diri..
biarlah..
semoga Allah kurniakan syurga tanpa hisab untuk  ibubapa aku..

aku bukan anak yang baik..
aku pun anak derhaka..
abah dan mak aku layan aku dengan penuh kasih sayang..
aku tak dapat nak hulur duit seperti anak lain yang berkerja sebab aku bukan berkerja..
aku takde duit..
duit bisness yang dapat kadang2 aku guna untuk beli keperluan sendiri..
penah aku nak hantar mak aku g hospital..
aku nak isi minyak, aku keluarkan duit..
mak aku hulur duit dia..
"mak tau patin bukan ada duit, ma ada duit, ambik duit ni isi minyak"
"patin tak keja jadi suri rumah.. mak marah ?, "
"syurga bini pada toklaki"
masa aku kerja, aku baru perasan, aku bg kat ma aku, bayar takaful mak abah aku,bayar coway kat kampung, masa aku kerja aku ingat semua tu hal kecik, tp bila aku tak kerja, rupanya benda tu effect kat mak abah aku sangat besar.. ma abah aku senang.. diorg tak luahkan tapi aku nampak.. adik aku nampak..

minta maaf sangat2 ma dan abah..

aku hanya boleh doakan ma dan abah aku dapat syurga tanpa hisab..
aku nak doa aku menjadi kenyataan..

mak aku cakap" tak perlu ucap terima kasih or sayang , cukup la buat ma gembira ,senang dgn anak2 ma"
buat apa ucap kata sayang, terima kasih tapi melawan dan sakitkan hati mak abah..

aku bukan sependapat dengan parents aku..
aku hormati keputusan dia... biar la mereka ada pendirian mereka..
seperti mana mereka hormati pendirian aku..
tak sependapat tapi mak dan abah aku akan terangkan dikaca mata mereka..
lepas dgr , aku still dengan pendirian aku. akhirnya pendirian untuk membinasakan aku..
simple..

selamat hari parents untuk mak dan abah aku..
terima kasih..

fyi: url blog aku dah tukar, so abah aku tak tau blog terbaru aku..
abah aku suka baca blog aku..
hahhaa.. dia baca then dia tak cakap..
satu masa dia ulang ayat apa aku tulis dalam blog...
jeng otak aku..
malu kot..
then aku tutup blog kat XXX , setia menulis di blogger..





salam dan selamat pagi..

skrg pukul 4 pagi..
lepas isyak aku tidur..
aku letih..
selera makan pun takde..
mungkin sbb terlalu penat
aku hanya pk nak tdo..
aku taknak makan...
aku bangun sbb aku nak bg anak aku  susu..

jap
anak dara bangun nangis..



haha..
anak dara terkencing kat tempat tidur..
then dia nangis..
adoii.. sayang intan payung hamba..
salin baju dan suruh dia tdo sebelah adik dia..

anak dara aku , dia matang dari usia dia..
percakapan dia kadang2 telo tp pemikiran dia ,dia boleh pk benda yang abang dia tak pikir..

aku..
seperti biasa..
sihat..
aku plan nak balik kampung..
aku ingat nak drive..
tp entah la aku takut abah aku tak bg..
aku tanya mak aku..
nak datang majlis adik ipar aku kawin x? nak dtg dgn sapa..
mak aku cakap ingat nak dtg dgn bas..
aku cakap elok la dtg dgn bas..
balik kg nnt balik dgn aku.. naik keta..
bukan apa , kat kg nnt pergerakkan aku tak terbatas..nak g kelas menjahit kat bandar kb pun takde la nak pinjam keta mak aku..

tp tu la..
kalo abah aku tak ikut..
kalo abah aku ikut , aku penuhkan keta abah aku dgn mesin jahit aku..
hehehe

macam ner dgn bisnes?
bisnes alhamdulillah..
duit bisness hilang mcm tu je..
bukan hilang di ambik orang..
aku guna..
guna beli brg aku dan anak2..
beli makanan..
aku bukan jenis meminta..

lama2 aku sedar duit bisness aku takde..
takpe la..
boleh cr lagi..
lagi aku bisness bukan nak kaya..
cukup la nak tampung duit tepi anak..
nak beli suplement anak aku..
beli susu kambing kat fateh
beli buku..
or beli baju untuk anak2 aku..
or bawak anak aku g taman main ball..
anak happy aku pun happy..
walapun penat..


okey la aku nak stop menulis, nak buat keje rumah..
keje rumah tak penah abis kan..
tpi tu la sumber pahala.. bekalan aku nak ngadap DIA..

aku selalu cakap " hidup ini kita tak boleh putus asa.. orang islam tak boleh berputus asa.. berdoa dan berdoa..
lambat or cepat , kita mesti teruskan hidup..



-autopost-

husband: nak pergi bercuti?
wife : buat apa?
husband : kita g jalan2 berdua..
wife : dr tahun2 lepas lagi.. saya ajak..awk? kesian kat anak la kena tinggal then ajak satu family bercuti.. bukan berdua..kita dah hilang 'wetime'..sekarang saya nak bgth "takpayah la , banyak benda nak pakai duit..
husband : ye la saya selalu ingat kat anak2 bila pergi us..
wife : saya ni 24 jam duduk dgn anak.. saya jg depa.. saya perlukan masa untuk saya rehat.. nak awk bawak saya rehat dn bercuti.. mmg tidak..awk takpe la..pergi keje luar negara.. sambil keja dapat rasa suasana baru.. saya? tak..
dunia saya anak2..
kemas umah.. umah sepah umah busuk meja makan bersepah.. semua kesalahan saya..
awk tak..masa saya berpantang awk g jepun.. sy okey sbb saya pk awk nak ada masa diri awk sbb berkerja kuat cr duit..

:: awk tak penah rasa dan letak diri awk di tempat saya..ye saya masih ada perasaan manusia dalam diri saya..
-autopost-


aku buat appointment kat suami..
sebenarnye buat nak suruh anak sulung aku g checkup sekali..
tak larat nak pergi..
asyik aku je pergi..

so aku buat la appointment gigi suami sekali..

settle part aku nak gigi anak aku checkup..
then suami cakap
aku patut arrange appointment dia dr dulu lagi..
sekarang dia mcm ada gigi sensitif..
ngilu..

aku cakap "semua benda nak saya uruskan, saya mn larat nak buat.. klinik punye dekat dengan opis awk"
tarik nafas panjang..

husband " kalo mcm tu kena cr setiausaha baru ni"
wife " cari la, senang sikit hidup saya
husband" wow setiausaha dalam kurungan..
wife : ada duit silakan..nak tanggung saya dan anak pun seksa..claim pun saya pun tak bayar..cr bibik senang.. banyak keje nak buat..letih Allah je tau..
husband : kalo cr bibik, baik cr bini baru..
wife : cari la.. duit saya tertunggak..elok jugak..
hidup saya senang..
kerja awak iron baju dan basuh toilet pun liat nak buat..
semua saya kena buat..
husband : sebab tu saya kena cr isteri baru..
wife : cari la b.. kalo mampu..saya kalo ada orang jg anak saya.. memang saya senang nak move on dr hidup kita ni..sekrang nie saya tak move on sbb saya ada anak..


seorang mak dia punye kekuatan ialah anak..
once dia tau anak dia di jaga baik, dia nak move on senang.. dia takkan toleh belakang..

bila aku dah besar.. dah belajar..
aku suruh mak aku move on ..
tapi mak aku tak..
dia harungi idup dia..
stress dia
bebelan dia..
aku tau..
aku cuma cakap sabar..
bila kerap..
aku cakap ini sbb mak tak move on..
sekarang mak ungkit2..
anak2 jd mangsa..

mak aku diam..
benda ni stop sekejap..
dan berulang..
then stop
berulang..

aku?
tggu masa anak aku dah besar..
memang aku ada plan nak move on..
move on bersama or bersendirian..
bila tiba masanya..




bekerja..
bekerja..
manusia paling sibuk dalam dunia ini ialah NABI MUHAMMAD..


aku...
aku bekerja..
24 jam sehari..
kerja kerja..
orang perah tenaga aku..
perabih tenaga aku sehabis habis..
binatang pun kalo diperah tenaga mcm aku mengamuk, cakar or bunuh tuan dia.
aku ni harap ada akal..
aku buat jugak..
nak luah? tak luah..
kerja mcm hamba abdi..

dunia nie kejam
orang tu kejam..

Allah tak penah kejam..
Allahuuu

so teruskansisa hidup dengan perjuangan..
aku berjuang 
entah la..
anak anak ada..

paling aku tak ley terima..
bila keluarga aku tau keadaan aku..
hairan 
aku tak cerita kat mak ayah aku..
bila abah aku bgth adik aku..
entah la
aku rasa sedihhh
Ya Allah..
aku boleh teruskan hidup ni dgn kuat..
skrg bila ma dan abah aku tau..
aku rasa mcm takde kekuatan..


adik aku cakap
depa nampak keadaan aku..
aku takpenah sedih2 depan depa..
 aku gembira 
buat lawak
ketawa..
bebel..
tapi bila depa tgk aku..
depa tak nampak semua tu..
abah aku 
dia mn becerita..
bila dia cakap kat adik aku mcm tu..
aku rasa mcm lost..
diri aku lost...




aku.....
bersabar..
aku gembira ada anak..
mereka kekuatan..



sayang Allah lebih dari segala-galanya

cinta dan tanggungjawab.. aku lebih pilihkan tanggungjawab,, cinta? definisi yang meluas untuk diri aku. aku cinta pada Allah..lebih segala galanya.. DIA tidak pernah mengecewakan aku.. DIA tidak pernah menyakitkan aku.. DIA selalu bersama aku.. cinta diri sendiri.. sedangkan diri ini sering menipu diri sendiri.. aku tak jujur dgn diri aku.. aku marah tapi tak penah meluahkan perasaan marah.. aku menyeksakan diri aku sendiri.. aku hanya bersabar melihat diri aku aku disakiti.. tersenyum... cinta pada seorang lelaki yang bergelar suami.. aku lebih suka mengunakan perkataan tanggungjawab.. aku sayang dia.. tapi aku biarkan dia dengan keputusan dia.. aku mengeluh dgn sikap dia yang aku tak suka aku diam bila marah.. aku diam bila dia stress aku diam bila aku marah.. anak? aku bertanggungjawab untuk mendidik , menjaga anugerah yang Allah berikan.. aku buat kerana aku cinta pada Allah.. aku buat sebab ini amanah yang aku perlu pikul.. aku sayang kerana ini amanah dan tanggungjawab.. Allah akan selalu tolong aku untuk jaga , didik anak anak aku.. selalu... tanpa sebarang masalah.. DIA satu satunye pertolongan ku minta.. suami aku penah cakap cinta dia ialah ..... aku tersenyum.. ye aku tau dia sayang kat insan itu.. sayang cinta dia di tolak.. aku jumpa suami aku.. aku lamar dia untuk jadikan suamiku.. penah ada konflik antara aku dan suamiku ketika bertunang.. dengan rasa itu.. aku minta untuk putus.. aku takperlu teruskan.. aku rasa cukup la sampai disitu.. entah la.. aku penah nampak bayangan itu antara mak dan abah aku.. so aku lali.. move on adalah jalan terbaik.. tapi ketika itu tunang aka suamiku sekarang minta maaf atas khilaf.. aku terima.. aku terima mungkin itu salah satu khilaf aku jua.. bermula la episod tanggungjawab.. bertanggungjawab atas amanah yang Allah berikan.. aku mahu hidup atas tanggungjawab ini.. tanggungjawab yang Allah kurniakan.. aku sayang akan tanggungjawab ini.. aku dukung tanggungjawab ini sehingga akhir hayat nafas ku.. aku akan jadikan tanggungjawab ini jalan ku syurga untuk bertemu Allah, cinta sejatiku... jangan sayangkan insan lain lebih dari kamu sayangkan Allah.. jangan.. aku keciwa? penah keciwa.. perasaan itu buat aku move mencari cinta sejatiku.. aku happy.. DIA maha mengetahui segala galanya.. pertolongan ku 1)taat pada suamimu selagi ia tidak melanggar landasan agama islam.. 2)sembahyang 5 waktu 3)berpuasa di bulan ramandan 4)jaga maruah maka kamu berhak untuk pilih syurga yang kamu nak..

salam aidil adha dan salam pernghijrahan ke arah lebih baik dan bahagia..

salam aidiladha..

selamat sampai di rumah..
sakit badan itu normal bagi ibu hamil mcm i nie..
normal..

alahamdulillah..

aidiladha tahun ni, husband buat korban bersama mak mentua dan abang ipar..
alahamdulillah..
selesai dengan izinNYA..

seperti biasa..
seperti sebelum2 ni..
sudah 5 tahun usia perkahwinanku..
semua menjadi serba tak kena di mata orang lain..
its normal..
aku dah lali..
kadang2 aku hanya diamkan diri..
aku malas nak ambik port sgt..
tp mereka2 akan perasan aku hanya diam..
aku dah mula jauhkan diri aku..
aku dah mula mejaga hati aku sendiri..
aku dah mula senyum melihat kerenah mereka2..
dah aku mula TAK AMBIK PEDULI..
dah tiba masa aku move on..
dr awal perkahwinan sampai skrg..
isu sama..

"TAK FAHAM"
"TAK LETAKKAN DIRI MEREKA DI TEMPAT AKU"

benda ni takkan aku nak explain? apa mereka tak belajar tentang ISLAM?

Allahamdulillah...
Allah bagi peluang untuk aku bahagia..
Allah bagi peluang untuk aku pilih jalan hidup aku..

dan aku diam dan takperlu cerita apa2 sbb aku juga akan mempunyai menantu dan anak..
ambik pengajaran dr kisah aku supaya aku tak ulang pada anak2 dan menantu cucu cicit..

aku sibuk dengan bisnes aku,
Allahamdulillah, semua milik Allah..

husband?
dia mmg dapat bau benda2 yang aneh..
aku cuma cakap " saya bersyukur Allah selalu permudahkan urusan saya untuk move on, sekarang saya move on..awak jangan tanya apa2 lagi sebab saya tak berminat nak berbincang pasal benda ni,dah 5 tahun"
husband aku dia diamkan diri menandakan dia faham isi tersirat hati isteri dia..
hehehe..

balik kampung
adik : aku nak jadi mcm demo, diam takse kecek banyak doh"
aku : yes good, dah tiba masa untuk kita move on.. biar la mereka yang rasa mereka betul dgn jalan mereka.. kita pikir hati kita..so hang jangan tanya kenape aku dah tak call or bertanya khabar or bercakap bila perlu sebab aku move on"
adik : aah la move on.. asyik kita je salah.. kita pandang rendah, kita la buruk, depa la yang baik, terbaik..
aku : sekurang2 kita hidup tak pinjam duit orang, tak berhutang duit kita cari duit kita..susah senang kita tanggung diri sendiri bukan menyusahkan orang or bersimpati.. minta dijauhkan hidup dimata berduit tapi mengemis...

salam aidil adha dan salam pernghijrahan ke arah lebih baik dan bahagia..
maaf?
hati ini tak kenal apa erti maaf..
aku serah pada Allah..
dah cukup kcewa mungkin smpai maaf itu tak hadir dalam diri ni..
dah lama benda..