Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

senyum dan terus positif


 Salam semua...
minggu lepas aku buat brownis dan creampuff.. 
aku sahaja je nak makan.. n nak try.. sebab aku rasa aku nak try buat..
alahamdulillah menjadi..

ada la al kisah disebalik brownis n creampuff aku ni..
ermm.. husband aku dia orang pertama tak bg aku buat..
better beli dgn ex gf dia..
i am ok with his ex gf..
aku takde apa rasa pun..
ala benda dah lepas..
aku kalut buat inti creampuff kat dapur.. hsuabnd syok dgn game dia kat pc..
lantak la.. aku tak penah ambik pusing..
 so entah kenape aku selalu bg anak aku rasa creampuff aku buat..
sbb anak aku tu sikit2 datang dapur.. tgk mak dia buat menda la tgh2 mlm ni..haaha
aku ada group bdk2 zamans ekolah aku.. ada best fren aku..
exceli best fren aku kebanyakkan lelaki.. yeah.. aku lebih suke berkawan dgn orang laki.. sbb apa? sbb depa lebih setia kawan.. tak de kes kawan makan kawan..
yang paling best.. kalo bab aku putus cinta dulu2.. depa kira bg semangat..
skrg kami2 semua dah kawin..
perangai gila2..
ada one of my best fren aku tanya duk wat apa tgh malam2. tak tdo..
mcm2 depa kutuk aku dalam group.. konon aku ni pentingkan on9 or menajhit dr layan suami..
jelaka tol bdk2 ni..
so aku snap la gmbr creampuff.. aku cakap kat depa.. aku bizi buat creampuff..
then aku off kejap group.. fokus dgn baking akula..
buat la byk sikit since dak2 opis husband aku request.. depa dah jadi peminat setia aku..cewah
puihhh
so hampir siap cream puff di bakar.. aku pun on balik group.. then best fren aku nak order creampuff aku... since ms aku sekolah dulu2.. aku jual creampuff la nak dapat duit belanje lebih konon2.. tapi pas jual tak dapat pun.. semua duit hasil jualan , aku bg kat mak aku..
sedih oiii... 
sedih sunggguh zaman sekolah aku.. 
nak balik umah naik teksi , nak byar rm1 pun takde duit oitt...jalan kaki balik umah.. takpun even ada duit rm1.. aku nak guna benda lain.. mcm nak shopping.. so kumpul la duit sekolah.. 
ok stopp kisah sedih ms sekolah..
back to topic..
then aku gatal tangan g citer kat husband aku..kawan2 nak order.. bising gak laki aku.. 
dia cakap dia tak merasa creampuff aku.. aku cakap la aku kan dah bg creampuff tanpa inti tadi.. sbb inti belum buat ag..
then mula la kuasa mulut takde insurans laki aku.....
tersentuh ati jugak aku.. tapi aku ni jenis manusia tak ambik pusing.. 
aku diam.. masuk dapur.. masak inti.. jam masa tu dah kul 1 or 2 pg..
beralir air mata jugak aku ni.. tapi entah la aku masih dgn sikap cool diluar..
husband masuk dapur..then cakap
"awk terasa hati dgn kata saya td ke?"
aku jawap je tak la..
"ye ke?"
aku balas la balik
"nie dalam hati saya  tau.. jauh sangat2 jauh dr hati saya, nak tau apa?"
"nak nak cakap la"
"saya manusia dah faham.. yang hsuband saya nie kalo cakap ikut sedap mulut mulut mcm celaka tau.. but tu jauh dr sudut hati saya.. dalam dekat hati saya ni saya selalu cakap husband saya ni baik. tak sakitkan hati bini dia."
-masa tgh cakap aku cuba tahan air mata kuar.. 
 husband aku cakap "ala.. saya minta maaf ye b"
aku diam n angguk je.. kat tangan sibuk pegang pen.. conten2 nisbah inti creampuff..
aku srh husband aku g naik atas.. teman anak2 tdo.. aku tdo lewat kot.. inti creampuff tak buat ag.. dapur tak kemas..
husband aku kena g opis pg.. tghari dia balik.. nak siapkan keje katanye..

entah kenape.. aku lebih suke kalo aku buta kuih.. aku better bg kat opismate laki aku.. depa makan.. depa happy.. aku pun happy..
kalo creampuff ex gf dia buat.. takyah dihidang.. dia pandai2 je ambik dalam peti..
aku jujur ni tau..
aku tak de perasaan jeles dgn ex gf dia yang dah bukak cafe.. n pandai buat cream puff..sbb aku akui.. mmg sedap..
ahahhahahaha..
masa mula2 aku melamar husband aku .. aka aku ajak dia kawin.. aku dah pk masak2.. should aku tggu orang aku tggu.. or aku move on dgn lelaki lain..lelaki yang mungkin akan tak faham aku.. mungkin dia mulut main cakap je.. hahaha so aku pilih untuk move on.. dan pilih husband aku ni.. dia baik.. biasa la kadang2 dia tak faham aku... aku pun buat tak kisah psl tu.. let go.. cukup la aku sayang dia.. dan aku doakan sayang dia pada aku smpai ke syurga.. biarla dia insan y pimpin tangan aku di sana.. 
anak kami dah 2.. tapi sikap dia ada berubah sedikit.. tu postif...
aku pk husband aku jenis tak pandai nak luahkan kata2 cinta dia..hahaha 
dia insan bertakhta di hati aku.. okey la.. aku buat benda arini.. main coc, FARM, bc nvel.. masak, dan jugak tulis blog!!! 
adiosss...
 



Fatin Amalina

making baking taking aum aum

Salam hormat dari saya...
cewah...
saya hormati pembaca2 blog tapi tidak pada stalker...hehe

minggu bersilih ganti.. hari demi hari.. bulan berganti ganti.. 
penat terasa.. bosan menyelubungi diri ini..
maka aku pun mencuba something yang udah lama tinggalkan..
kali ni mission buat creampuff..
tadaaaa... mabeles bak hang..
layan gambar je la ye..


 







Semua selamat masuk dalam perut...
ok la.. bye2

Fatin Amalina

mission?

Hi bloggers..
hari bersilih ganti.. finaly ada masa nak meneruskan misi aku...
abis penat menyimpankan tempahan..
aku buat kelainan sikit.. dah lama tinggal keje2 buat kek ni..
since aku start belajar uitm..
even ms buat kek konon2 kat ex lover.. aku srh adik aku buat.. n claim aku buat..
so hipokrit..hahaha..
then ex lover konon2 terharu la..
*bertapa jahatnye aku dulu.
for the first time pecah rahsia..
dulu ms bertunang pun aku tak buat kek kat tZ..
kali ni aku buat brownis.. husband aku mmg bising.. dia cakap tak menjadi.. husband aku ni dia suke pandang rendah pada aku.. sbb apa sbb dia rasa dia hebak.. puihhh...
aku tau husband aku ni jenis bongkak.. sombong kaw2.. tapi tu la aku suke....it something pelik..
first time buat pavlova.. tak menjadi.. second time menjadi..
tp dia always ungkit benda tak jadi tu.. arghhh..stress omak..
ms buat brownis dark cokelat ni..
aku main buat je.. anak2? Ada je mengadap kat meja makan.. adik kat baby chair, abang duk berdiri atas kerusi.. pantang aku bsh tangan..dia sibuk nak mengacau.. adik tak kaco sbb aku dah umpan biskut..ahhaha
finaly terjadi la brownis yang orang ckp sedap.. tak manis.. sbb kawan2 opis husband dr kelantan semua ckp "kalo manis lagi sedak"
bos2 husband ckp dah sedap n nak tempah..
bile citer kat my mum.. my mum ckp better aku stop ambik tempahan.. ambik tempahan kek bla bla... oppss..
aku bukan reti bab masak ni.. aku buat suke2 je.. i love more fashion..
so next mission ialah ......
tggu la post akan datang.. kalo menjadi je aku post..hahahah tak la.. kalo tak jadi.. aku post gmbr..kah kah
Fatin Amalina

ubat jerawat

Salam bloggerss...
topik arini topik aku stress iaitu jerawat.. 
adoii.. sebelum ni aku susah benar nak tubuh jerawat..
kalo ni dia berani mati naik pulak.. adoiiyaaa..

Jerawat aku ni dia tak makan saman dgn ubat jerawat.. heheh.. dulu penah pakai.. dia kecut.. tp naik balik..dah seterusnye..
so aku back to zaman zaman sebelum.pakai ubat jerawat..
since aku kena jimat beli ubat jerawat..ahhaha
so aku guna alternatif lain iaitu guna ubat gigi..tak kisah brand apa2 pun..ia sangat2  menjadi pd kulit muka aku..
adik aku penah ikut cara aku.. menjadi..tp aku larang sama sekali dia buat sbb kulit dia tak sama dgn kulit aku.. so if let say anything happen.. tanggung sendiri..
mohon tumpukan pd ubat gigi yang ku letak.. lain2 abaikan..
aku jenis dah lama sangat tak guna pencuci muka.. aku guna bile aku pakai makeup.. g opis kadang2 aku pakai mcm nak g pasar.. tnpa makeup.. selekeh..hahaha.. pedulikan orang kata.. sbb aku senang dgn mcm tu..
skrg sejak tanam anggur..
ada la jgk aku g spa n ambik suplement or vit o ubat cantik..tu pun secara sembunyi2.. tau dek laki den.. marah dia.. 
bukan nak cantik sangat.. tp cukup la g mn2 takyah nak makeup even bedak sekali pun..nak natural.. nak fresh rs mcm  bile ko duk umah.. mcm tu la ko kat majlis2 makan malam or event2 bos ko or shopping or g pasar..ahhaha
tu impian aku.. 
mak aku selalu marah aku tepek kat umah aku mcm2.. 
dia ckp t tua muka lagi huduh sbb muda2 dah tepek mcm2 kat muka..ambik ko..terasa dlm ati.. 
so lepas kawin dah feeling tua... aku stop la tepek mcm2.. tp kadang2 aku tepek gak. Saje... nak sedapkan ati..
u know once u feel more  confident..
pakai bedak je pun.. hahaha...tapi makeup n wanita takboleh dipisahkan..kihkih..
ok la babai..



 Fatin Amalina

ubat?

Salam semua

Arini ni jadual seperti biasa.. 
2 hari husband cuti..2 hari la aku kuar umah.. keje..
anak2 duk dgn husband..
berkejar ke shah alam.. pergi menara , pergi kelana jaya   tertinggal document.. careless..
aku suke keje aku ni.. sangat2.. ubat stress menjaga anak seharian 24/7.. 
aritu cuti.. aku minta izin husband nak kuar shopping.. nasib la husband bagi.. aku kuar dgn sepupu aku, jehan.. dia study kat kolej.. time tu dia takde kelas..ajak dia teman g beli baju2.. since baju aku dah ketinggalan zaman..semua baju2 ketinggalan zaman aku lelong kat fesbuk..hahaha..
husband bising baju aku baru tp tak pakai..
so pengajaran aku next2 time.. beli baju yang bukan cantik tapi sedap pakai.. meterial fabric.. so aku dgn senang ati dah abiskan duit rm250 shopping aritu.. balik rumah.. happy sbb dapat baju baru n best..
husband aku dia senyum.. dia faham sangat kot his wife ditahap kritikal punye stress..
aritu pas dapat gaji.. aku dah shopping baju2 anak hampir dekat rm500..
husband aku diam je.. sbb alasan aku.. dah berape lama tak beli baju anak.. last beli baju farez time raya kot.. so husband nampak setuju..
hehe.. 
kebetulan x  telefon.. adoii.. satu lagi menambah stress.. ada la benda terbatas dgn keadaan aku.. takley nak paksa...
tau tempahan menjahit pun aku stop tau.. stop.. 
mula3 anak aku.. adik aku y jg.. since tempahan berlambak.. since mak aku nak guna adik aku tuk uruskan bisnes dia.. anak aku ambik blk.. kesian adik aku.. so takpe pk aku ni ada anak kecik..sangat2 susah nak buat keje ye.. mula 2 3 hari ok.. ari keempat aku dah kekurangan energy.. aku diam je.. cuma aku ckp kat husband aku.. aku penat.. nangis sikit2 secara diam2..
sbb kalo nangis depan husband bukan boleh buat apa..huhhhu..t husband aku stress dia srh aku berenti keje pulak..
ini la aku.. 
takut akan akibat y mendatang.. aku pendam je.. insyaallah Allah tolong aku.
aku mmg tolak terus customer y fussy.. sorry to say la.. aku takkan layan customer y fussy.. 
aku memilih customer..
aku happy bile dapat msj
dr customer  y happy dgn baju or kain y aku jual..hehe
aku suke la.. sgt2 suke..




Fatin Amalina

muflis di sana

Salam...
minggu ni kembali sibuk sikit.. sikit je sibuk.. 
arini cuti.. cuti sempena hari pekerja..
banyak benda nak buat... banyak  cerita yang ku pendam..
betapa sedihnye kisah kau patin.. sabar la ye.. 
ok la bye. Muahciked..

Ku simpan untuk ku tuntut di sana..
biar miskin di dunia tidak disana..



Fatin Amalina

si yam aka nasi ayam

Salam.. 
wahh makin kerap pulak aku menaip kat sini..
skrg 2.30 a.m
arini g pos brg customer, g tesco, g kedai buku.. beli novel hati perempuan.. g lepak kat butik..
smbil lepak aku pun tercerita kat stress aku kat mak mentua.. 
mak mentua i ni sgt memahami.. borak2 kejap ambik ukuran baju then lunch dgn anak teruna.. makan nasi ayam.. 
since anak teruna suke makan nasi ayam.. bertambah2 so ku turutkan je la.. 
dan berape bulan ye aku tak masak.. 
tau stress?
Ah tak kisah. Esk nak g gym.. nak jupe consultant.. ckp pakej2 apa y aku kena ambik..
maklum la husband dah bg kebenaran...
nekad sbb aku turun 10 kilo dah nie.. 
belum ni mmg dah keding..but when drop byk ni merusingkan aku.. eh aku tak sakit.. rs bertambah sihat after g trapi last 2 week..
baru2 ni je aku kena handle some of client.. nak doc ini itu..tanya boss ok kata ok aku on.. tapi aku tak rs aku stress psl client ni.. aku stress dgn customer MS.. adoii..
nak bercerita kat kawan opis aku.. taknak r menyusahkan depa... depa dah cukup stress dgn keje depa.. aku nak tambahkan stress depa.. kesian.. tak baik patin.. 
no no no...

Husband lak ngaje bukat gate kat tangga.. bg farez kaco aku menjahit...cish..
aku stop menjahit.. mn ley menjahit bile tgk anak duk goda ummi dia ajar main mainan..
 sengaja cr psl husband aku ni..
sejak.kawin ni.. setiap kali kena perli or sindir or kena mrh or kena bebel , aku diam... tak menjawab.. makin matang kah aku? 
Haha..
seronok bersuamikn tuan zahir.. 
pilihan y terbaik dlm hidup aku.. 
dia bg kebebasan pd aku.. 
buat apa aku nk buat as long takkn menyusahkan dia..
ok la dh lewat dh ni.. 
kena marah kalo dia nmpk aku menaip dlm gelap.. 
berjuta power mata nk kena tambah t..
rindu anak perempuan aku kt kg.. 
nite


Fatin Amalina