Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

sayang Allah lebih dari segala-galanya

cinta dan tanggungjawab.. aku lebih pilihkan tanggungjawab,, cinta? definisi yang meluas untuk diri aku. aku cinta pada Allah..lebih segala galanya.. DIA tidak pernah mengecewakan aku.. DIA tidak pernah menyakitkan aku.. DIA selalu bersama aku.. cinta diri sendiri.. sedangkan diri ini sering menipu diri sendiri.. aku tak jujur dgn diri aku.. aku marah tapi tak penah meluahkan perasaan marah.. aku menyeksakan diri aku sendiri.. aku hanya bersabar melihat diri aku aku disakiti.. tersenyum... cinta pada seorang lelaki yang bergelar suami.. aku lebih suka mengunakan perkataan tanggungjawab.. aku sayang dia.. tapi aku biarkan dia dengan keputusan dia.. aku mengeluh dgn sikap dia yang aku tak suka aku diam bila marah.. aku diam bila dia stress aku diam bila aku marah.. anak? aku bertanggungjawab untuk mendidik , menjaga anugerah yang Allah berikan.. aku buat kerana aku cinta pada Allah.. aku buat sebab ini amanah yang aku perlu pikul.. aku sayang kerana ini amanah dan tanggungjawab.. Allah akan selalu tolong aku untuk jaga , didik anak anak aku.. selalu... tanpa sebarang masalah.. DIA satu satunye pertolongan ku minta.. suami aku penah cakap cinta dia ialah ..... aku tersenyum.. ye aku tau dia sayang kat insan itu.. sayang cinta dia di tolak.. aku jumpa suami aku.. aku lamar dia untuk jadikan suamiku.. penah ada konflik antara aku dan suamiku ketika bertunang.. dengan rasa itu.. aku minta untuk putus.. aku takperlu teruskan.. aku rasa cukup la sampai disitu.. entah la.. aku penah nampak bayangan itu antara mak dan abah aku.. so aku lali.. move on adalah jalan terbaik.. tapi ketika itu tunang aka suamiku sekarang minta maaf atas khilaf.. aku terima.. aku terima mungkin itu salah satu khilaf aku jua.. bermula la episod tanggungjawab.. bertanggungjawab atas amanah yang Allah berikan.. aku mahu hidup atas tanggungjawab ini.. tanggungjawab yang Allah kurniakan.. aku sayang akan tanggungjawab ini.. aku dukung tanggungjawab ini sehingga akhir hayat nafas ku.. aku akan jadikan tanggungjawab ini jalan ku syurga untuk bertemu Allah, cinta sejatiku... jangan sayangkan insan lain lebih dari kamu sayangkan Allah.. jangan.. aku keciwa? penah keciwa.. perasaan itu buat aku move mencari cinta sejatiku.. aku happy.. DIA maha mengetahui segala galanya.. pertolongan ku 1)taat pada suamimu selagi ia tidak melanggar landasan agama islam.. 2)sembahyang 5 waktu 3)berpuasa di bulan ramandan 4)jaga maruah maka kamu berhak untuk pilih syurga yang kamu nak..

salam aidil adha dan salam pernghijrahan ke arah lebih baik dan bahagia..

salam aidiladha.. selamat sampai di rumah.. sakit badan itu normal bagi ibu hamil mcm i nie.. normal.. alahamdulillah.. aidiladha tahun ni, husband buat korban bersama mak mentua dan abang ipar.. alahamdulillah.. selesai dengan izinNYA.. seperti biasa.. seperti sebelum2 ni.. sudah 5 tahun usia perkahwinanku.. semua menjadi serba tak kena di mata orang lain.. its normal.. aku dah lali.. kadang2 aku hanya diamkan diri.. aku malas nak ambik port sgt.. tp mereka2 akan perasan aku hanya diam.. aku dah mula jauhkan diri aku.. aku dah mula mejaga hati aku sendiri.. aku dah mula senyum melihat kerenah mereka2.. dah aku mula TAK AMBIK PEDULI.. dah tiba masa aku move on.. dr awal perkahwinan sampai skrg.. isu sama.. "TAK FAHAM" "TAK LETAKKAN DIRI MEREKA DI TEMPAT AKU" benda ni takkan aku nak explain? apa mereka tak belajar tentang ISLAM? Allahamdulillah... Allah bagi peluang untuk aku bahagia.. Allah bagi peluang untuk aku pilih jalan hidup aku.. dan aku diam dan takperlu cerita apa2 sbb aku juga akan mempunyai menantu dan anak.. ambik pengajaran dr kisah aku supaya aku tak ulang pada anak2 dan menantu cucu cicit.. aku sibuk dengan bisnes aku, Allahamdulillah, semua milik Allah.. husband? dia mmg dapat bau benda2 yang aneh.. aku cuma cakap " saya bersyukur Allah selalu permudahkan urusan saya untuk move on, sekarang saya move on..awak jangan tanya apa2 lagi sebab saya tak berminat nak berbincang pasal benda ni,dah 5 tahun" husband aku dia diamkan diri menandakan dia faham isi tersirat hati isteri dia.. hehehe.. balik kampung adik : aku nak jadi mcm demo, diam takse kecek banyak doh" aku : yes good, dah tiba masa untuk kita move on.. biar la mereka yang rasa mereka betul dgn jalan mereka.. kita pikir hati kita..so hang jangan tanya kenape aku dah tak call or bertanya khabar or bercakap bila perlu sebab aku move on" adik : aah la move on.. asyik kita je salah.. kita pandang rendah, kita la buruk, depa la yang baik, terbaik.. aku : sekurang2 kita hidup tak pinjam duit orang, tak berhutang duit kita cari duit kita..susah senang kita tanggung diri sendiri bukan menyusahkan orang or bersimpati.. minta dijauhkan hidup dimata berduit tapi mengemis... salam aidil adha dan salam pernghijrahan ke arah lebih baik dan bahagia.. maaf? hati ini tak kenal apa erti maaf.. aku serah pada Allah.. dah cukup kcewa mungkin smpai maaf itu tak hadir dalam diri ni.. dah lama benda..
Hari hari duk cakap kat diri sendiri, sabar la aku melayan kerenah dgn sikap orang yang aku tak suka..eh aku bukan tak suka orang tapi aku tak suka sikap orang..banyak menyusahkan aku.. Allah je la membalasnya..aku dah tak kuasa nak marah2 dah..tak kuasa nak bebel or cakp2.. Ini lah masa aku dah penat dan aku biar je.. Aku boleh cakap "perbuatan kamu nie, Allah je boleh balas dari A smpai Z" Aku blah..

salam aidilfitri

salam aidilfitri..
selamat berpuasa bagi pembaca yang puasa 6..

selamat memenuhi jemputan rumah terbuka..
mmg normal hidup di sini..
once dah balik dari kampung, kami cuba memenuhi jemputan rumah terbuka oleh kawan2..
ada sehari 3 4 buah rumah..
meriah..
time nie la jumpa sahabat2 yang lama...

sambutan aidil fitri kami sekeluarga biasa2.. sederhana..
peruntukkan untuk anak2 dan aku  semua husband dah ready siap2..

kandungan hampir 5 bulan membuatkan aku takde keinginan nak membeli or bergaya..
pakai apa yang ada..
thema tahun nie warna kegemaran husband :purple.

menjadi suri rumah ni best, sbb aku jarang beli baju..
kalo dulu keje opis, mmg nk beli baju..

sekarang husband kalo tengok aku iron baju sekali gus mesti menjadi tanda tanya..
bila aku akan pakai baju aku iron..
better iron siap2 dan gantung dalam almari dr aku lipat dan susun dalam almari..
sbb pakaian yang berlipat pakaian aku pakai hari2 dan setiap masa..

tiada cerita yang menarik..
semuanya baik2 dengan izinNYA..

bersyukur atas segalanya..
kandungan sihat..
anak2 sihat..
mak ayah sihat,
keluarga sihat
husband sihat
dan aku sihat...

mak cik di kampung tegur
" eh tak macam mengandung pun.. macam anak dara"

perut tak nampak, aku comot mcm budak belasan tahun..
time tgh jemur kain..

"baby malu"
senyum..

memang mcm ni kot gaya aku hamil..
perut menonjol bila dah dekat due date..

masa mengandung anak kedua..
nak bersalin..
ambik bilik 2 orang.. teman bilik di hospital kehairanan masuk malam pagi keluar baby..
even masa nak bersalin , orang lain naik kerusi roda.. aku boleh berjalan ke labour room..
bukaan dah 3 4 cm..

tak sakit..
 berbeza anak pertama..
bukaan 1 cm pun aku tak boleh nak jalan..

ini dinamakan anugerah Allah berikan pada aku..
aku terima segalanya..

mungkin aku akan post pasal perasaan mengandung kali ketiga di next akan datang..

Kandungan Ke Tiga

salam

Alhamdulillah..
doa ku dimakbulkan..
farez berumur 4tahun
aisyah berumur 3 tahun

dan kandungan dalam perut nak masuk 5 bulan..
pengalaman mengandung anak ketiga?
entah la..
kuat tidur dan cepat letih yang amat..
alahamdulillah..
mak mentua dan husband banyak membantu..
urusan bisness aku dihentikan serta merta..
aku mengalami alahan seperti kandungan first..
sama or lebih teruk? entah la..
normal la ibu hamil..

rasa lega bila dapat settle bayar fidyah, ganti puasa tahun 2 tahun..
satu tahun semasa hamilkan anak sulung, tahun berikutnya aku menyusukan anak sulung..
husband supportive..
dia la ingatkan psl bilangan puasa dan bayaran fidyah..
semasa hamil anak kedua dan menyusu anak kedua alahamdulillah aku puasa penuh..
sbb aku mula berhenti kerja office..
aku kerja mengikut project  yang bekas boss aku berikan..
siapkan report..
hantar report..
alahamdulillah rezeki anak..
hamil ketiga ni..
setakat ramadhan hari ini.. 5 hari aku tak puasa..
sbb tak sihat..
telan ubat cecair beri menyeksaan pada aku..
huhuhu..
kalo ubat jenis tablet aku boleh lagi..
so kandungan ketiga ni aku mmg terus buat check up kat prince court..
21hb ni ada checkup
harap aku dapat tau jantina kandungan ketiga..
tak kisah anak girl or boy..
yang paling penting anak sihat..
excited?
mmg excited..
lebih2 telatah si abang dan kakak yang suka bercakap dgn baby dalam perut..
nampak ummi lipat baju baby, depa cakap baju baby la sambil sentuh perut ummi..
sweet la anak anak ummi..
we love you..
husband?
dia time scan nampak excited..
kalo tak dapat nak dtg time checkup tu..
bile citer posisi baby mcm ni dia mula berubah muka.. sengih2..
ayah ayah..
semoga semua baik baik..

tgh berusaha nak menjahit set katil baby ni..
tgh pilih kain..
asyik menjahit barang customer je..
kali ni ummi nk menjahit lebih sikit untuk anak ummi..
nak tak nak..
untuk abang dan kakak kena ada sikit..
kasi perhargaan kat depa pulak.. sbb jadi abang dan kakak yang baik..
dah slow2 tak lompat katil..
kemas mainan..
tak sepahkan umah..

natural dan kejadian Allah cipta..
anak2 makin matang...




Fatin Amalina

bersalin di KPJ Perdana Specialist

Salam semua..
saya disah mengandung kali ke dua..
kandungan kali kedua ni seperti biasa..
boleh rujuk pengalaman pregnant di post sebelum ni..
hehehe

sepanjang hamil anak kedua, saya checkup di Prince Court..
akan tetapi saya memang berhajat nak bersalin di kampung..
so saya pilih KPJ Perdana , Kota Bharu..

agak2 nak dekat due mmg saya balik kampung..
En Husband stay di KL,
saya dan anak sulung balik..
sbb saya risau saya tak boleh nak handle anak sulung ms bersalin nanti..

mengikut due date : 9/9/2014
tetapi saya bersalin pada 21/8/2014

berat 2.55KG
Gender : Girl

saya memilih Doc Zanariah Jaafar
* terima kasih Doc banyak2

*maaf saya tak dapat nak kongsi detail payment/kos perbelanjaan bersalin di sini sbb detail2 payment hilang..
huhuhu


Fatin Amalina

hamil : first check untuk kandungan ke Dua

salam dan selamat petang

 11 hb ada first checkup untuk kandungan kali kedua..hehe
period lewat beberapa hari..
naluri kuat menyatakan aku pregnant..
tak terlalu gelojoh aka berdebar..
aku buat ujian kehamilan di rumah..
tggu masa aka agak2 3 bulan br aku buat checkup di gov dulu...
then aku baru buat appoitment di Prince Court..
bermula la aku buat checkup di Prince Court dr awal kehamilan..
berbeza dgn kandungan pertama..
kandungan pertama aku start dgn checkup di klinik KK..

keselesaan lebih terjamin...
besar2 suplement di bekal oleh Dr..
hehehe
kali ini aku lebih alert taknak baby terlalu kecik..
rasa sedih mengenangkan kenangan anak first di NICU..

Doakan yang baik baik

Fatin Amalina