Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

Tanggungjawab

Salam.. Semoga Allah permudahkan urusan mereka.. Aku rasa tak selesa.. Ckp dgn husband.. Aku perlukan rumah yang lebih selesa.. Rumah ni dah cukup selesa bg aku.. Tp bile ada tetamu datang terus tak selesa.. Rumah ni cukup besar bg kami sekeluarga.. Tp bile ada tetamu rumah ni jd kecik sempit.. Bilik tingkat atas bilik jahit n bilik kami sekeluarga.. Aku ni suri rumah y tak bergaji.. Tak bergaji tu bukan isunya.. Tp bile menjadi kuli dalam rumah sendiri buat aku tak selesa.. Penat ye hanya Allah je tau.. Kerja aku aku settle.. keje orang lain aku settle.. Errmm.. Nak cakap tak gamak.. ermm.. Pendam je la.. Tetamu tu rezeki Allah.. Tp tetamu jgn la buat tuan rumah mcm kuli hang.. Aku diam sbb aku percaya rancangan Allah yang terbaik..

Kuli rumah part 1

Salam...
Sejak jadi kuli rumah untuk dia.. 
Aku bykla buat benda2 experiment..
Sebagai mengisi masa lapang..hehe..

Aku hentikan cita2 nak jual donut dan karipap sepnuh masa or separuh masa.. 

Biar la..
Aku rasa biar la.. let it goooo

Tapikan.. rezeki ini milik Allah...
Ada je tempahan menjahit masuk.. a
Aku menjahit bile 
Anak2 tdo.. 
Husband dgn hal dia..
 
Arini berenti menjahit kul 6.30 sbb nak masak mkn mlm..

Aku nak balik kampung.. 
Tp aku tak suke mak aku bising aka bebel kat adik2 aku..
Kadang2 tahap serabut.. kepala2 adik aku kena ketuk dgn aku..
Gitu la..

Mak aku pesan "berenti la menjahit buat bisness biskut bla2 "

Mak aku ni tak tau..ada kisah disebalik ye.. aku mls nak ckp.. aku ckp nnt la...
Aku dah bosan dgn org sekeliling..
Bosan.. 
Aku buat mcm tu je la..
Aku dah malas nak cakap..

Semua akan ok..
Maafkan mereka..
Maafkan mereka..
Hanya Allah boleh tolong aku dan mereka..


Surat lubuk hati

Salam buat semua..
Semoga hari ini menjadi hari lebih baik dr semalam..

Sahabat , 
Aku cuba..
Masih mencuba..
Untuk anak2 aku..
Aku taknak anak2 aku melalui kehidupan dengan satu hari nnt mereka akan persoalkan seperti aku persoalkan diri aku bahawa.. aku boleh jalani kehidupan lebih baik..

Ilmu..
Ye ilmu.. 

Aku mmg tau gadjet tu penting dalam kehidupan.. 
Aku mau anak2 kami dapat control mereka sendiri untuk agar tidak terlalu berexcited..

Aku cuba..
Kdng2 aku leka dgn gadjet..
It no fair...
Aku mmg pantang kalo pg anak2 aku mengadap tablet..

Ye aku tau aku bizi dgn aktiviti rumah.. nak kemas nak bsh kain nak masak.. nak itu ini.. belum lagi nak menjahit tempahan customer..

Payahnye hanya Allah je tau..
Anak2 aku kalo nampak ayah dia balik dr keje.. perkara pertama diaorg ckp ayah nak nset..
Kelakar ke?
Itu kerusingan dalam hati aku..
Maafkan ummi..
Ummi kejam tak bg gadjet..

Adik aku aku dah tegur..
Jgn bg cokelat kat bdk2
Jgn bg tablet
Bg makan buah2.. potong kecik2.. perati depa makan..
Or suap.. jgn bajet nak jg depa smbil hang duk berfb..
Bile adik aku buat jugak benda berbulu.. mmg dia pun aku marah.. hehe..

Letih nak jg diet anak2.. 
Lebih2 lagi aku punye selera advance..pelik2.

Husband aku dah pesan awl2 jgn bg tablet gadjet..
Luangkan masa dgn anak2.. main la keta dgn depa. Main masak2..
Aku boleh buat.. as father, he also can do..
But husband aku ni.. dia lupa.. entah la.. aku kalo tegur sentuh psl gameonline dia.. mula dia marahkan aku.. so aku ambik keputusan untuk diamkan diri.. 
Smlm dia cuti.. arini cuti.. 2 hari dia ngadap gameon9..ngadap pc.. 
Arini pg2 bg anak2 ipad..
Aku bgn2 pg.. kejar2 nak masak sbb tghari aku ada kelas ngaji..
Menu ikut selra kampung.. perut dan air asam dan ikan cencaru sumbat sambal..

Letih nye Allah je tau..

Tertiba si abang rendam.ipad dalam air..
Mengamuk sakan husband..

I told u already!!!! -aku

What?? - husband

Aku diam..
Sabar hati..
Jgn bergaduh..

Give ur time for ur child..
Saya tau awk realise  stress dgn gameon9.. 
But can you realise your stress with play with your child.. gembirakan ati anak..
See them..
They want their ayah..

Bg ipad.tak selesaikan masalah.. 

Ayah saya dtg rumah.. awk tak berbual dgn ayah sy.. awk ngadap pc..
Ayah awk melawat saya ms kat hospital.. awk ngadap laptop..betapa bizi awk.. please alert.. jika kami2 takde.. awk ngadap la pc.. berbual dgn pc.. 

Tak tau nak ckp apa..
Entah la ipad tu ok ke tak..
Br beli semalam.. arini dah jd mcm ni..

Mungkin Allah nak tarik rezeki kami..
Maafkan kami..
Alpa lalai di dunia..

Aku ckp dgn anak aku: ummi dah ckp no ipad no ipad.. nangis bile ummi tak bg..kalo ummi boleh belah diri ummi jadi dua..i will.. satu teman awk bermain.. satu masak untuk awk..

Alahamdulillah.. it make hari lebih baik.. aku pasrah dan redha..benda dah jadi..

Teguran dr DIA untuk hambaNYA..

Alahamdulillah..
Maafkan saya..
Maafkan saya..

Saya takkan ckp benda ni kat husband.. sbb it will be isu.. better main gameon9 dr kuar dgn kawan2 then poya2 dgn skandal..


Semoga Allah ampunkan dosa2 kami..

Please.. husband2 anda poya2 belakang wife awk.. Allah ada..

kita akan dipersoalkan nnt..

Arap2 kisah arini jadi teladan..

Nukilan,
Pencintaseni





sup ayam sedap

entah apa yag bermain di fikiran aku..
kadang2 positif kadang2 negatif.. tapi aku masih lagi bisa untuk menepis auro negetif..
:maafkan mereka, maafkan mereka" bisikan yang sering aku buat untuk diri ni
"Ya Allah.. Ya Allah..
kau la tempat aku mengadu"
dan air mata mengalir dgn laju..

takde ungkapan kata2 untuk mengambarkan perasaan diri aku..
ya hanya Allah je tau..
aku dah besar..
aku dah bergelar seorang isteri..
dah bergelar seorang ibu..

beban? terbeban?
entah la..

apa perbuatan mereka.
aku serah pada Allah..
biar Allah je membalas ye..
aku dikunci dr dalam atas nama redha..
ye aku kena redha...
Allah tau apa yang terbaik untuk aku
DIA tau aku mampu..
air mata mengalir laju..

sabarnye duhai hati..
wahai bibir ukirla senyuman

kehidupan ini satu anugerah buat ku..
hadirnye cahaya2, mereka2 dan duri2  adalah anugerah dr Yang Berkuasa..
senyum..
dan terus senyum..

maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka
maaafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkna mereka..
maaafkan mereka..
maaafkan mereka..
maaafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan mereka
maarfkan mereka
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maaagfkan mereka..
maafkan mereka..

ok nak sambung masak sup ayam..
untuk cinta hati aku..
untuk 3 insan bertahta dia hati..
suami, anak dan anak..
=)

-tamat-

positif malina

Salam semua..
 dah tengahari..
anak2 brekpes minuman kalsium cokelat+ susu dan roti bakar cokelat..
 then diorg tgk tv..
ummi ada keje..
lunch menu nasi dan ikan masak kicap..
saya tgh buat process buang gmbr bisness dalam telegram kat memeory fon ni.. adoiii ada 8,599 keping lagi.. saya dah delete beberape ratus sebelum ni..
"kekurangan dan kelebihan pasangan dianggap kesempurnaaan..
 belajar untuk hargai pasangan.. masing2 byk berkorban untuk kehidupan bersama"
 suami itu bukan hak milik seorang isteri..
dia adalah pinjaman dr Allah..
betapa Allah sayangkan wanita bergelar isteri..
kalo kita sayangkan suami..
berdoa semoga Allah jg suami kita..
kita kena belajar untuk lepaskan suami bile tiba masanya..
semoga Allah berikan ketabahan kuatkan aku bile tiba masanya..
allahamdulillah atas hari ini..

Bebelan: 2016


Salam..
tahun 2016 , welcome
tahun 2015 . bye bye..

saya akan post, kisah  yang menarik dalam blog ni..
insyaallah...
buat masa skrg tgh sibuk.. prepared something,
 

Trip:Legoland, Puteri Habour ,Nusajaya, Johor 3 day 2 night

Salam semua..
jika semalam , tdo lewat packing baju2..
adoiii...
penat!!!
balik keje terus gerak g Johor..
kali ini macam biasa.. ikut En suami keje..
dan yang best kali ini ialah my mother in law ikut...
=)

kami smpai di Hotel Traders pada jam 11 malam...
penat nye mengadap jem...
Room: Deluxe Room with King bed and single bed(request)
  • Free Wireless Internet
  • Breakfast Buffet

 

Sampai kat Hotel... first thing saya buat ialah check toilet depa..
.*exceli nak buang sampah..
  
nie la restroom hotel kat lobby..

 

Pintu besarrrrr..

 
hiasan aka kerusi...ehehe 
my mother in law n husband..saya tgh dukung si farez smbil snap gmbr..




sebaik smpai opis.. penat.. saya snap sikit2 je.. sebab dah penat sangat!!!



korang semua layan gmbr la nye.. 
berikut adalah gambar sekitar bilik kami..











Keesokannya... En Suami dah bangun awal sbb dia ada kerja nak buat.. tinggallah kami bertiga..
Si farez masih lena.. bestnye anak ummi tidur..




ini farez... time nie dia dah kenyang... bile dia kenyang.. mula lah nak berdiri atas baby chair tue.. sabar je la anakku..


juadah untuk round pertama..
aku makan smpai 3 round..
nie je sempat ak snap..

sistem tempah telur dadar aka omelette..





* sedang aku makan... time nak balik ke bilik, berlaku kejadian yang tidak diingini..
seluar farez penuh dgn 'mustard'.. eeeee.. apa lagi.. aku balut farez dgn jaket yang aku pakai.. nasib baik aku pakai jaket...
sbb tu dia diam je..rupa-rupanye dia yak!!!!

kitorg plan nak kuar lepas lunch..
kitorg lunch dalam hotel je..
aku sempat snap gmbr desert je..


kitorg g kuar jalan-jalan kat danga bay.. then balik..
tak tau nak g mana...
so sebelum balik hotel..
kami bertiga santai kat puteri harbour.. tgk kapal- kapal mewah tersadai..
ermm kaya diorg ni...















okey la stay kat situ..
satu je aku nak komen...
tempat parking kereta kat traders hotel tu tak sistematiks..
cam pelik sikit..
tak teratur pun ada...
sape la yang atur susunan parking keta mcm tu..
agak menyusahkan customer la..
dan time aku pergi tu...
hotel tu agak padat..
for me la kan..
aku tak suke padat2 nie.. nak makan kena tggu ada meja kosong..
so they need besarkan lagi cafe tu..

ramai pengunjung bagus untuk bisness.. but sampai sesak.. it not berbaloi la..
macam aku..
kalo pergi .. nak rehat.. makan dgn tenang...
nie nak breakfast , kena tggu hampir 10 minit..tggu ada orang kuar sbb meja penuh..
so benda tu kena di perbaikikan.. =)
in 5 star , i will give 3 star..

 time nie nenek layan si farez..


 pandai masuk dalam beg..pandai la kuar sendiri ye.. mmg suke kacau ummi kemas..


Ada satu malam tu... En suami dan his team bawak g makan kat restorant Saujana Seafood di gelang patah.... restorant nie dalam paya bakau.. korang kena jalan sikit la..so far sangat2 best




Hotel Legoland..
Hotel legoland nie sangat mahal nye..
tak silap aku.. En suam cakap bilik paling budjet ialah rm600++..
bilik dia tak la secantik bilik yang harga rm1000++
bilik hotel Legoland ni ada thema tersendiri...

bilik yang berharga rm1000++ 
enviroment dia sangat-sangat best..
kalo korang ada anak.. mmg sangat2 berbaloi..
dalam setiap bilik ada aktiviti
maksudnya..

Dalam bilik ada safebox yang berkunci..
kanak-kanak perlu la selesaikan teka teki or masalah yang di tulis untuk dapatkan kata kunci bagi safebox tersebut..
dalam safebox  tu ada mainan Lego yang kanak-kanak boleh bawak balik if la  dapat selesaikan masalah tersebut..

so kanak-kanak budak ley enjoy sambil settlekan teka teki..
like kira bilangan spider dalam bilik ke?
dan lain..
mmg anak-anak excited beb..
aku pun terasa excitednye..
haha

dari hiasan dinding, wallpaper, dan segala-galanye ikut thema..
thema pirate adalah theme yang paling di sukai oleh kanak-kanak di luar negara..
tapi kat malysia nie.. thema nie agak kurang la..
kanak-kanak  di luar negara kan lebih explore..
berbanding kanak-kanak di malaysia.. =)




ini kat lobby Hotel Legoland..korang main la sampai puas..cewah..
jgn bawak balik sudah..


























okey la.. kami dah nak balik..
ummi upah farez biskut supaya dia tak melalak dalam kereta..



sekian terima kasih..muah!!!




Fatin Amalina