Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

Kandungan Ke Tiga

salam

Alhamdulillah..
doa ku dimakbulkan..
farez berumur 4tahun
aisyah berumur 3 tahun

dan kandungan dalam perut nak masuk 5 bulan..
pengalaman mengandung anak ketiga?
entah la..
kuat tidur dan cepat letih yang amat..
alahamdulillah..
mak mentua dan husband banyak membantu..
urusan bisness aku dihentikan serta merta..
aku mengalami alahan seperti kandungan first..
sama or lebih teruk? entah la..
normal la ibu hamil..

rasa lega bila dapat settle bayar fidyah, ganti puasa tahun 2 tahun..
satu tahun semasa hamilkan anak sulung, tahun berikutnya aku menyusukan anak sulung..
husband supportive..
dia la ingatkan psl bilangan puasa dan bayaran fidyah..
semasa hamil anak kedua dan menyusu anak kedua alahamdulillah aku puasa penuh..
sbb aku mula berhenti kerja office..
aku kerja mengikut project  yang bekas boss aku berikan..
siapkan report..
hantar report..
alahamdulillah rezeki anak..
hamil ketiga ni..
setakat ramadhan hari ini.. 5 hari aku tak puasa..
sbb tak sihat..
telan ubat cecair beri menyeksaan pada aku..
huhuhu..
kalo ubat jenis tablet aku boleh lagi..
so kandungan ketiga ni aku mmg terus buat check up kat prince court..
21hb ni ada checkup
harap aku dapat tau jantina kandungan ketiga..
tak kisah anak girl or boy..
yang paling penting anak sihat..
excited?
mmg excited..
lebih2 telatah si abang dan kakak yang suka bercakap dgn baby dalam perut..
nampak ummi lipat baju baby, depa cakap baju baby la sambil sentuh perut ummi..
sweet la anak anak ummi..
we love you..
husband?
dia time scan nampak excited..
kalo tak dapat nak dtg time checkup tu..
bile citer posisi baby mcm ni dia mula berubah muka.. sengih2..
ayah ayah..
semoga semua baik baik..

tgh berusaha nak menjahit set katil baby ni..
tgh pilih kain..
asyik menjahit barang customer je..
kali ni ummi nk menjahit lebih sikit untuk anak ummi..
nak tak nak..
untuk abang dan kakak kena ada sikit..
kasi perhargaan kat depa pulak.. sbb jadi abang dan kakak yang baik..
dah slow2 tak lompat katil..
kemas mainan..
tak sepahkan umah..

natural dan kejadian Allah cipta..
anak2 makin matang...




Fatin Amalina

bersalin di KPJ Perdana Specialist

Salam semua..
saya disah mengandung kali ke dua..
kandungan kali kedua ni seperti biasa..
boleh rujuk pengalaman pregnant di post sebelum ni..
hehehe

sepanjang hamil anak kedua, saya checkup di Prince Court..
akan tetapi saya memang berhajat nak bersalin di kampung..
so saya pilih KPJ Perdana , Kota Bharu..

agak2 nak dekat due mmg saya balik kampung..
En Husband stay di KL,
saya dan anak sulung balik..
sbb saya risau saya tak boleh nak handle anak sulung ms bersalin nanti..

mengikut due date : 9/9/2014
tetapi saya bersalin pada 21/8/2014

berat 2.55KG
Gender : Girl

saya memilih Doc Zanariah Jaafar
* terima kasih Doc banyak2

*maaf saya tak dapat nak kongsi detail payment/kos perbelanjaan bersalin di sini sbb detail2 payment hilang..
huhuhu


Fatin Amalina

hamil : first check untuk kandungan ke Dua

salam dan selamat petang

 11 hb ada first checkup untuk kandungan kali kedua..hehe
period lewat beberapa hari..
naluri kuat menyatakan aku pregnant..
tak terlalu gelojoh aka berdebar..
aku buat ujian kehamilan di rumah..
tggu masa aka agak2 3 bulan br aku buat checkup di gov dulu...
then aku baru buat appoitment di Prince Court..
bermula la aku buat checkup di Prince Court dr awal kehamilan..
berbeza dgn kandungan pertama..
kandungan pertama aku start dgn checkup di klinik KK..

keselesaan lebih terjamin...
besar2 suplement di bekal oleh Dr..
hehehe
kali ini aku lebih alert taknak baby terlalu kecik..
rasa sedih mengenangkan kenangan anak first di NICU..

Doakan yang baik baik

Fatin Amalina

hamil: Farez jadi abang..

Salam..
Usia Farez sudah 11 bulan
Febuary nanti genap la setahun farez..
Tahun 2014 membuka tirai dengan berita kehamilan aku yang ke dua..
Alahamdulillah...
Doa kami dimakbulkan..
nanti Farez ada kawan bermain..

sejak disahkan mengandung..
aku terpaksa hentikan memberi susu ibu kat farez..
aku hentikan secara perlahan..
tapi kadang2 aku bagi je farez BF..
aku ambik suplement lebih dari biasa..
mual - mual pun aku tahan je..
yang ku tanam dalam diri ialah "aku kena kuat demi anak-anak"
tapi kadang2 fail jugak..
penat +penyakit malas yang amat..
tapi alahamdulillah... En suami banyak tolong..
sejak aku pregnant ni
Hal Farez, en suami uruskan..
kadang2 aku sendiri pun En suami yang uruskan... malas yang amat!!!
aku cuba tak mengidam yang pelik2..

apa pun doa2kan kandungan dan ummi sihat~~

Fatin Amalina

Trip:Legoland, Puteri Habour ,Nusajaya, Johor 3 day 2 night

Salam semua..
jika semalam , tidur lewat packing baju2..
adoiii...
penat!!!
balik keje terus gerak g Johor..
kali ini macam biasa.. ikut En suami keje..
dan yang best kali ini ialah my mother in law ikut...
=)

kami smpai di Hotel Traders pada jam 11 malam...
penat nye mengadap jem...
Room: Deluxe Room with King bed and single bed(request)
  • Free Wireless Internet
  • Breakfast Buffet

 

Sampai kat Hotel... first thing saya buat ialah check toilet depa..
.*exceli nak buang sampah..

  
nie la restroom hotel kat lobby..
 

 

Pintu besarrrrr..

 
hiasan aka kerusi...ehehe 
my mother in law n husband..saya tgh dukung si farez smbil snap gmbr..




sebaik smpai opis.. penat.. saya snap sikit2 je.. sebab dah penat sangat!!!



korang semua layan gmbr la nye.. 
berikut adalah gambar sekitar bilik kami..











Keesokannya... En Suami dah bangun awal sbb dia ada kerja nak buat.. tinggallah kami bertiga..
Si farez masih lena.. bestnye anak ummi tidur..




ini farez... time nie dia dah kenyang... bile dia kenyang.. mula lah nak berdiri atas baby chair tue.. sabar je la anakku..


juadah untuk round pertama..
aku makan smpai 3 round..
nie je sempat ak snap..

sistem tempah telur dadar aka omelette..





* sedang aku makan... time nak balik ke bilik, berlaku kejadian yang tidak diingini..
seluar farez penuh dgn 'mustard'.. eeeee.. apa lagi.. aku balut farez dgn jaket yang aku pakai.. nasib baik aku pakai jaket...
sbb tu dia diam je..rupa-rupanye dia yak!!!!

kitorg plan nak kuar lepas lunch..
kitorg lunch dalam hotel je..
aku sempat snap gmbr desert je..



kitorg g kuar jalan-jalan kat danga bay.. then balik..
tak tau nak g mana...
so sebelum balik hotel..
kami bertiga santai kat puteri harbour.. tgk kapal- kapal mewah tersadai..
ermm kaya diorg ni...















okey la stay kat situ..
satu je aku nak komen...
tempat parking kereta kat traders hotel tu tak sistematiks..
cam pelik sikit..
tak teratur pun ada...
sape la yang atur susunan parking keta mcm tu..
agak menyusahkan customer la..
dan time aku pergi tu...
hotel tu agak padat..
for me la kan..
aku tak suke padat2 nie.. nak makan kena tggu ada meja kosong..
so they need besarkan lagi cafe tu..

ramai pengunjung bagus untuk bisness.. but sampai sesak.. it not berbaloi la..
macam aku..
kalo pergi .. nak rehat.. makan dgn tenang...
nie nak breakfast , kena tggu hampir 10 minit..tggu ada orang kuar sbb meja penuh..
so benda tu kena di perbaikikan.. =)
in 5 star , i will give 3 star..

 time nie nenek layan si farez..


 pandai masuk dalam beg..pandai la kuar sendiri ye.. mmg suke kacau ummi kemas..


Ada satu malam tu... En suami dan his team bawak g makan kat restorant Saujana Seafood di gelang patah.... restorant nie dalam paya bakau.. korang kena jalan sikit la..so far sangat2 best




Hotel Legoland..
Hotel legoland nie sangat mahal nye..
tak silap aku.. En suam cakap bilik paling budjet ialah rm600++..
bilik dia tak la secantik bilik yang harga rm1000++
bilik hotel Legoland ni ada thema tersendiri...

bilik yang berharga rm1000++ 
enviroment dia sangat-sangat best..
kalo korang ada anak.. mmg sangat2 berbaloi..
dalam setiap bilik ada aktiviti
maksudnya..

Dalam bilik ada safebox yang berkunci..
kanak-kanak perlu la selesaikan teka teki or masalah yang di tulis untuk dapatkan kata kunci bagi safebox tersebut..
dalam safebox  tu ada mainan Lego yang kanak-kanak boleh bawak balik if la  dapat selesaikan masalah tersebut..

so kanak-kanak budak ley enjoy sambil settlekan teka teki..
like kira bilangan spider dalam bilik ke?
dan lain..
mmg anak-anak excited beb..
aku pun terasa excitednye..
haha

dari hiasan dinding, wallpaper, dan segala-galanye ikut thema..
thema pirate adalah theme yang paling di sukai oleh kanak-kanak di luar negara..
tapi kat malysia nie.. thema nie agak kurang la..
kanak-kanak  di luar negara kan lebih explore..
berbanding kanak-kanak di malaysia.. =)




ini kat lobby Hotel Legoland..korang main la sampai puas..cewah..
jgn bawak balik sudah..



























okey la.. kami dah nak balik..
ummi upah farez biskut supaya dia tak melalak dalam kereta..



sekian terima kasih..muah!!!




Fatin Amalina