Assalamualaikum, Welcome to Fatin Amalina Teratak

Thanks for visting my Teratak,It my Officially personal blog. I am kelantanese women that try to get life in in the backward areas in humans values.Dear Allah, save them from a turn of the road that annoy YOU, My greatest ALLAH. I'm a wife and future mother soon.i m in love to try new thing in craft , try new recipe in my cooking skill.My blog as my writing about my journal without title,learning that come across in my real life,Most of them in bahasa but try to presented it in English. be free to visiting my blog with comment,criticism ,suggestion or wanna say Hi.

Ucapan yang senang tp mencarian yang payah..

Penah dalam hidup aku.. terasa begitu loss..
Mengadu pada yang  maha berkuasa..

Tiada tempat untuk dituju.
Bukan kepada husband
Bukan kepada family

Tiada..

Aku langkah menuju ke arah dunia yang baru.. 
Menuju sinar cahaya di hadapan.. 
Langkah terus melangkah..
Tiada rasa.. melangkah terus melangkah
Lihat sinaran lupakan kegelapan..
Tanah mengiring langkah seolah2 menyokong dr belakang..

Jgn menangis..
Jangan bersedih...
Melangkah terus melangkah..
Jangan berhenti..
Terus melangkah

Hidup di alam kubur 
Sendirian..
Tanpa teman di sisi..
Sejuk dan dalam..


harian seorang aku

wife : b.. bile nak g ambik almari?
husband : kejap ag la.. saya letih baru sudoh basuh kereta..*mengadap pC
wife : saya nak siapkan byk keje b kat atas..
husband : kerja ke atas tu bukan kerja saya..
wife : b.. lambat awk ambik, makan lambat siap keje saya dan kemungkinan besar mmg saya tak iron baju awk dan bla bla..
husband : ceh main ugut gini..
wife : ermm ikut suke awk la..* tone merajuk (saya ada banyak keje nak buat dalam kepala saya.saya terlalu sibuk..)
husband : terus start kereta... 
 
:: maaf la husband, terima kasih layankan perangai wife anda..murah rezeki husband saya =)
saya bizi... kerje saya tak penah siap..
 
 

Orang yang tiada adab mungkin

Aku nie tak tau nak kata apa lagi.. Orang tak nampak apa aku buat.orang hanya tau menghukum.. Bile aku bgitahu..orang ambik kesempatan.. Keje2.. ada duit lebih sikit.. Ada orang nak pinjam.. Bule ckp tak boleh.. sbb nak guna untuk keperluan sendiri yang mmg dah lama idamkan.. mula la ckp itu ini.. Bile dah tolong.. orang itu takreti untuk kurangkanla menyusahkan.. ingat la orang tu dah tolong awk.. tau tak dia dah susahkan diri dia sbb nak tolong awk.. kalo awk jenis orang tau adab.. ingat la.. susah mana awk pun mohon la jgn susahkan dia.. Tp awk ni tak..takde kesian langsung kat dia.. Tau awk jenis manusia tak reti bersyukur.. ::abis pahala aku bile luahkan ketidak puashati aku dgn sikap orang itu ini.. Ia betul2 menyusahkan aku.. Sehingga aku dah rasa malas nak berjumpe dgn orang.. Sbb aku tau mesti ada perangai orang itu ini.. Penatnye aku ni.. Byk benda aku nak buat..

Tanggungjawab

Salam.. Semoga Allah permudahkan urusan mereka.. Aku rasa tak selesa.. Ckp dgn husband.. Aku perlukan rumah yang lebih selesa.. Rumah ni dah cukup selesa bg aku.. Tp bile ada tetamu datang terus tak selesa.. Rumah ni cukup besar bg kami sekeluarga.. Tp bile ada tetamu rumah ni jd kecik sempit.. Bilik tingkat atas bilik jahit n bilik kami sekeluarga.. Aku ni suri rumah y tak bergaji.. Tak bergaji tu bukan isunya.. Tp bile menjadi kuli dalam rumah sendiri buat aku tak selesa.. Penat ye hanya Allah je tau.. Kerja aku aku settle.. keje orang lain aku settle.. Errmm.. Nak cakap tak gamak.. ermm.. Pendam je la.. Tetamu tu rezeki Allah.. Tp tetamu jgn la buat tuan rumah mcm kuli hang.. Aku diam sbb aku percaya rancangan Allah yang terbaik..

sup ayam sedap

entah apa yag bermain di fikiran aku..
kadang2 positif kadang2 negatif.. tapi aku masih lagi bisa untuk menepis auro negetif..
:maafkan mereka, maafkan mereka" bisikan yang sering aku buat untuk diri ni
"Ya Allah.. Ya Allah..
kau la tempat aku mengadu"
dan air mata mengalir dgn laju..

takde ungkapan kata2 untuk mengambarkan perasaan diri aku..
ya hanya Allah je tau..
aku dah besar..
aku dah bergelar seorang isteri..
dah bergelar seorang ibu..

beban? terbeban?
entah la..

apa perbuatan mereka.
aku serah pada Allah..
biar Allah je membalas ye..
aku dikunci dr dalam atas nama redha..
ye aku kena redha...
Allah tau apa yang terbaik untuk aku
DIA tau aku mampu..
air mata mengalir laju..

sabarnye duhai hati..
wahai bibir ukirla senyuman

kehidupan ini satu anugerah buat ku..
hadirnye cahaya2, mereka2 dan duri2  adalah anugerah dr Yang Berkuasa..
senyum..
dan terus senyum..

maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka
maaafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkna mereka..
maaafkan mereka..
maaafkan mereka..
maaafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan dia..
maafkan mereka
maarfkan mereka
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maafkan mereka..
maaagfkan mereka..
maafkan mereka..

ok nak sambung masak sup ayam..
untuk cinta hati aku..
untuk 3 insan bertahta dia hati..
suami, anak dan anak..
=)

-tamat-

positif malina

Salam semua..
 dah tengahari..
anak2 brekpes minuman kalsium cokelat+ susu dan roti bakar cokelat..
 then diorg tgk tv..
ummi ada keje..
lunch menu nasi dan ikan masak kicap..
saya tgh buat process buang gmbr bisness dalam telegram kat memeory fon ni.. adoiii ada 8,599 keping lagi.. saya dah delete beberape ratus sebelum ni..
"kekurangan dan kelebihan pasangan dianggap kesempurnaaan..
 belajar untuk hargai pasangan.. masing2 byk berkorban untuk kehidupan bersama"
 suami itu bukan hak milik seorang isteri..
dia adalah pinjaman dr Allah..
betapa Allah sayangkan wanita bergelar isteri..
kalo kita sayangkan suami..
berdoa semoga Allah jg suami kita..
kita kena belajar untuk lepaskan suami bile tiba masanya..
semoga Allah berikan ketabahan kuatkan aku bile tiba masanya..
allahamdulillah atas hari ini..

Bebelan: 2016


Salam..
tahun 2016 , welcome
tahun 2015 . bye bye..

saya akan post, kisah  yang menarik dalam blog ni..
insyaallah...
buat masa skrg tgh sibuk.. prepared something,